Διάλεξη: Γιώργος Τριανταφύλλου / Τρίτη 2 Απριλίου, 19:00, 301

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σας προσκαλεί στην διάλεξη του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου με τίτλο

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

που θα δοθεί την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301 του τμήματος.

Η θεματική της διάλεξης

Τέσσερεις διαφορετικές περιπτώσεις ιδιότυπων αρχιτεκτονικών, εικαστικών και αρχαιολογικών επεισοδίων, που έχουν σαν κοινό γνώμονα τις διαδρομές και τον χρόνο ανάγνωσης, συγκροτούν το αντικείμενο αυτής της εισήγησης. Σαφώς  οριοθετημένες,  ελαφρώς υπερυψωμένες με ικανό μήκος, διαδρομές με διευρύνσεις και στενωπούς, κενά και πλήρη, χώρους στάσης και βαθμίδες μικρού-ανεπαίσθητου ύψους, εντάσσονται προσεκτικά στους χώρους επέμβασης. Έχουν σαν στόχο την επιμήκυνση του «ποιητικού χρόνου ανάγνωσης», που επιβάλλει μια διαφορετική νοητική και συναισθηματική προσέγγιση.
Στα έργα που θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική συνδιαλέγεται με την τέχνη με διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους, σε χώρους του παρόντος και του παρελθόντος, παραδοσιακούς ή αρχαιολογικούς, αλλά και στην ίδια την φύση.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου (1951), σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Από το 1981 διατηρεί το δικό του γραφείο που ασχολείται κυρίως με έργα εσωτερικών χώρων, αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και συγκροτημάτων μεγάλης κλίμακας, που αφορούν τον τουρισμό, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.
Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει έργα, άρθρα και επιστημονικές εργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του έχουν διακριθεί με διεθνή βραβεία. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων για την αρχιτεκτονική και την Τέχνη, και έχει συμμετάσχει στην διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων.

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, αγαπά την φωτογραφία και την τέχνη και έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, ως συνδημιουργός, για την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών επεμβάσεων και εικαστικών δρώμενων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει δημοσιεύσει έργα και άρθρα του καθώς και σειρά φωτογραφιών σε εκδόσεις, έντυπα, εκθέσεις καθώς και στον προσωπικό του ιστότοπο / blog  (http://triantafylloug.blogspot.com/) που διατηρεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Το βιβλίο του με τίτλο “αρχέτυπα* από τις καλύβες και τα μαντριά στη σύγχρονη τέχνη και αρχιτεκτονική” και η έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας το 2010, αποκαλύπτουν μία ανεξερεύνητη και περιφρονημένη αληθινή αρχιτεκτονική που την συσχετίζει με έργα της διεθνούς τέχνης και αρχιτεκτονικής, ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον.

 

Scroll to top