Διάλεξη στο ΕΙΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής: Αναστάσιος Τέλλιος & Δέσποινα Ζαβράκα

ΕΙΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
ΔΙΑΛΕΞΗ:
Αναστάσιος Τέλλιος & Δέσποινα Ζαβράκα
ΤΤΔΖ Αρχιτέκτονες
‘Συντακτικό Επιφανειών’
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019
Έναρξη: 19.00
Χώρος: Αμφιθέατρο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” του ΟΠΑΝ.ΔΑ
Είσοδος ελεύθερη
Το περιεχόμενο της διάλεξης περιγράφει μια σειρά πρόσφατων μελετών του γραφείου, κυρίως συμμετοχών σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνθετικό έργο αρθρώνεται πάνω σε έναν άξονα προβληματισμών γύρω από την ‘επιφάνεια’ ως ενός πυκνού συστήματος οργάνωσης συντακτικών και τυπολογικών σχέσεων. Ως τέτοιο, στοιχειοθετείται όχι τόσο από μορφολογικές απόπειρες, από πάνω προς τα κάτω (top-down), αλλά από μια επιχείρηση της βαθύτερης ουσίας, του χώρου, του τόπου και του τοπίου, φυσικού και πολιτισμικού, να αναδυθεί προς την επιφάνεια και μέσω αυτής.
Η οργάνωση του ‘Συντακτικού Επιφανειών’ δεν καλείται να επιβάλλει την επιφάνεια στο χώρο, αλλά να της αναθέσει το απαιτητικό καθήκον να τον μεταφράσει, μεταγράψει και επικοινωνήσει. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν αρχιτεκτονικοί, αστικοί και τοπιακοί χειρισμοί που σχετίζονται με την ενορχήστρωση της ‘επιφάνειας’, είτε οριζόντιας είτε κάθετης, ως συνεχούς πεδίου μεταβαλλόμενων ιδιοτήτων αλλά και ως συνδετικού ιστού διαφορετικών δυναμικών και διεργασιών. Οι συνθετικές προτάσεις που θα παρουσιαστούν αναδεικνύουν εκδοχές οργάνωσης, λειτουργικής, αντιληπτικής και κατασκευαστικής.
Το έργο του γραφείου διατυπώνει μια σειρά από ανησυχίες και προβληματισμούς, οι οποίες αφορούν τόσο στις διατυπωμένες εκδοχές χώρου και υλικότητας, τις αφετηρίες τους, αλλά και τις αναδυόμενες χωροποιητικές δυνατότητες προηγμένων μέσων και μεθοδολογικών εργαλείων.
Περισσότερες Πληροφορίες https://www.heliarch.gr/event/5588
Scroll to top