ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ WORKSHOP

Workshop BIP Draft Schedule

Η παρούσα ανακοίνωση αφορά τη 3η συμμετοχή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ στο πρόγραμμα ERASMUS Blended Intensive Programs (BIP) μεταξύ 3 ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης των χωρών της Φιλανδίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας. Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων των 3 Αρχιτεκτονικών Σχολών, η διεύρυνση του επιστημονικού τους ορίζοντα, η συμβολή στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, καθώς και η δημιουργία προοπτικών μιας ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια workshops που θα φιλοξενηθούν εναλλάξ από τα τρία πανεπιστήμια.

Τον Μάρτιο του 2023 έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία το 1o διεθνές εντατικό εργαστήριο Workshop στη Φινλανδία με θέμα ‘Light in Architecture: Worshiping light’, με τη συμμετοχή 36 φοιτητών από τις 3 χώρες και αντίστοιχα των καθηγητών Minna Nystrom-Jarvinen [Tampere University of Applied Sciences], Birgit Remuss [Jade Hochschule Oldenburg], Στυλιανής Λεφάκη [A.Π.Θ.] και Βενετίας Τσακαλίδου [Α.Π.Θ. -συντονίστριας εκ μέρους της σχολής μας]. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλάμβανε προπαρασκευαστικές διαδικτυακές συναντήσεις και κινητικότητα με φυσική παρουσία, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 26 Μαρτίου με 1 Απριλίου 2023, με δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, καθώς και προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις πόλεις Helsinki, Tampere και Seinajoki.

Τον Οκτώβριο του 2023 έλαβε χώρα το 2ο διεθνές εντατικό εργαστήριο / Workshop με τίτλο ‘Light in Architecture: Conquering light’, στη Γερμανία, με τη συμμετοχή 36 φοιτητών από τις χώρες Γερμανία, Φινλανδία και Ελλάδα και περιλάμβανε προπαρασκευαστικές διαδικτυακές συναντήσεις και κινητικότητα με φυσική παρουσία, για το διάστημα 22-28 Οκτωβρίου 2023 για 12 φοιτητές του ΤΑΜ και των διδασκουσών Σ. Λεφάκη και Β. Τσακαλίδου, με δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, καθώς και προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε κτίρια και συγκροτήματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας στις πόλεις Αμβούργο, Βρέμη και Oldenburg.

Αντικείμενο του 3ου μέρους του προγράμματος αποτελεί η διοργάνωση του 3ου διεθνούς εντατικού εργαστηρίου Workshop με τίτλο ‘Light in Architecture: SKG lights and shadows’, που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 36 φοιτητών από τις χώρες Γερμανία, Φινλανδία και Ελλάδα και θα περιλαμβάνει προπαρασκευαστικές διαδικτυακές συναντήσεις και κινητικότητα με φυσική παρουσία, για το διάστημα 6-12 Οκτωβρίου 2024 για 12 φοιτητές του ΤΑΜ και των διδασκουσών Β. Τσακαλίδου και Σ. Λεφάκη, με δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου, καθώς και προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε κτίρια και συγκροτήματα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα.

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στο ζήτημα του φυσικού φωτός στα βυζαντινά μνημεία της πόλης μας, μέσα από τη διερεύνηση της ογκοπλασίας και της διάτρησης του ορίου των κελυφών τους με προπαρασκευαστικά προπλάσματα, τα οποία στο σύνολό τους θα συνθέσουν μια συμβολική αφαιρετική μακέτα της πόλης μας.

Το μάθημα Β.Ι.Ρ. εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών καθώς αντιστοιχίζεται ως workshop με 3 ECTS.

Η επιλογή των φοιτητών/τριων του Τμήματός μας θα γίνει με κριτήρια το υψηλό επίπεδο γνώσης και προφορικού χειρισμού της αγγλικής γλώσσας και την εξοικείωση με εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μεγάλης συνθετότητας. Για τον λόγο αυτόν, απευθύνεται σε φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα 4 πρώτα έτη σπουδών. Θα δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές που συμμετείχαν στο 1ο και 2ο εντατικό εργαστήριο στη Φινλανδία και Γερμανία. Τα κριτήρια επιλογής μοριοδοτούνται ως εξής:

Β2 20 μόρια, C1 25 μόρια, C2 30 μόρια, επιτυχής εξέταση στα 2 εργαστηριακά μαθήματα [στούντιο] του 7ου εξαμήνου 15 μόρια, επιτυχής εξέταση στα 2 εργαστηριακά μαθήματα [στούντιο] του 8ου και 9ου εξαμήνου 15 μόρια και προφορική συνέντευξη 40 μόρια.

 

Υποβολή αίτησης/δικαιολογητικά:

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες φοιτητές/τριες καλούνται να υποβάλουν αίτηση/υποψηφιότητα με ηλεκτρονικό μήνυμα έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

vtsakalidou@arch.auth.gr

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος υποψηφιότητας σε ένα μόνο αρχείο pdf [max 20MB] είναι τα εξής:

α. Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα σε μορφή κειμένου (250 λέξεις)

β. Σύντομη συνοδευτική επιστολή που θα αναφέρει τα κίνητρα ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο εντατικό εργαστήριο / workshop, αντίστοιχα –με το θέμα του workshop- μαθήματα που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και γνώσεις προγραμμάτων και δείγματα επιλεγμένων projects των εργαστηριακών μαθημάτων [portfolio max 3A3].

γ. Πτυχίο ή πιστοποιητικό Αγγλικής γλώσσας (επίπεδο Β2 ++)

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα του εργαστηρίου.

 

Με εκτίμηση,

Η οργανωτική ομάδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

δρ. Βενετία Τσακαλίδου, αρχιτέκτων, αναπ. καθηγήτρια Α.Π.Θ.

δρ. Στυλιανή Λεφάκη, αρχιτέκτων, καθηγήτρια Α.Π.Θ.

 

 

Scroll to top