Ησαΐας Πλάτων

Ο Πλάτων Ησαΐας (ο/αυτός, Αθήνα 1984) είναι αρχιτέκτονας, ερευνητής και εκπαιδευτικός. Από το 2018 μέχρι το 2023, υπήρξε διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Projective Cities: MPhil Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού στην Architectural Association, όπου επίσης διδάσκε ως Diploma Unit Master (Diploma Unit 7, MArch/RIΒΑ Part II). Από το 2009, έχει διδάξει αυτοδύναμα ως Tutor/Visiting Lecturer στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Royal College of Art (MA Αρχιτεκτονικής, MA Αστικού Σχεδιασμού), ως Visiting Lecturer στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του University of Westminster, στο Berlage Institute/Rotterdam, στο MArch Αστικού Σχεδιασμού στην Bartlett-UCL, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Syracuse University, London Program.

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, από όπου αποφοίτησε το 2007. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική (MSc in Advanced Architectural Design, GSAPP – Columbia University, 2008) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ολλανδία (PhD, TU Delft, 2014). Η διατριβή του Beyond the Informal City: Athens and the Possibility of an Urban Common, με επιβλέποντα τον Pier Vittorio Aureli, αφορά στην πρόσφατη ιστορία του χωρικού και αστικού σχεδιασμού της Αθήνας, με έμφαση στη σχέση της αρχιτεκτονικής μορφής και τυπολογίας με την αστική διαχείριση και τις κοινωνικές συγκρούσεις. Έχει εκτενώς δημοσιεύσει και παρουσιάσει εργασίες και άρθρα για την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό και τις πολιτικές αστικής ανάπτυξης και ανοικοδόμησης στην Ελλάδα και τον Παγκόσμιο Νότο. Για τη δουλειά του αυτή υπάρχει μεγάλος αριθμός αναφορών, με πιο πρόσφατη στο βιβλίο της Keller Easterling Medium Design: Knowing How to Work on the World (London: Verso Books, 2021).

Από το 2009, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο Συνεργατικό Γραφείο Φατούρα. Οι «Φατούρα» έχουν αναπτύξει και σχεδιάσει έργα σε ένα εύρος κλιμάκων, από προσωπικά αντικείμενα, εσωτερικούς χώρους, κατοικίες και κτίρια μεγάλης συνθετότητας, μέχρι αστικές και πολεοδομικές μελέτες. Η δουλειά τους έχει βραβευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, πιο πρόσφατα με το τρίτο βραβείο για τον διαγωνισμό Λυκαβηττός-Παν.Όραμα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων του Θεάτρου του Λόφου του Λυκαβηττού. Από το 2015 μέχρι το 2020, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς, ανέπτυξαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περι-αστικής ανάπτυξης και σταδιακής, συμμετοχικής διαμόρφωσης κατοικίας, βασισμένο σε συνεταιριστικά μοντέλα για την πόλη Ντα-Νανγκ στο Βιετνάμ. Έχουν συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, χαρακτηριστικά στην 14η Μπιενάλε της Βενετίας, στα Μουσεία Μπενάκη και Ακρόπολης, και στις 10η και 5η Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων του ΕΙΑ.

Το 2018, συν-επιμελήθηκε την έκθεση Islands of Exile: The Case of Leros στην Manifesta 12 του Παλέρμο, όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της διεπιστημονικής έρευνας για τη Λέρο και την ιστορία της ως τόπου εξορίας, κράτησης, περιορισμού και ελέγχου. Ως συνεργάτης του Hamed Khosravi, δούλεψε στο σχεδιασμό, την επιμέλεια και την παραγωγή της αναδρομικής έκθεσης και της μονογραφίας για τη ζωγράφο Ζωή Ζέγγελη, ιδρυτικό μέλος της ΟΜΑ, που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο (Betts/Architectural Association Gallery, Δεκέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021, AA Publications, 2022).

Το υπό έκδοση βιβλίο, Athens as a Project (Berlin: Hatje Cantz, 2023), σε συνεργασία με τον Γιώργη Γερόλυμπο, θα παρουσιάσει το σύνολο της ερευνητικής και σχεδιαστικής του δουλειάς με κέντρο την Αθήνα και την ελληνική πόλη. Η έκδοση θα περιλαμβάνει πρωτογενή αρχειακή έρευνα, μελέτη παραδειγμάτων και σχεδιαστικές προτάσεις, καθώς και ένα εκτενές φωτογραφικό δοκίμιο.

 

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:

Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός, Πόλη, Πολιτική της Εργασίας, Οικονομία, Δίκαιο, Κοινωνικοί Αγώνες, Αυτονομία

Scroll to top