Ζαβράκα Δέσποινα

Σπουδές: Η Δέσποινα Ζαβράκα (Λάρισα, 1977) είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός (Αρχιτεκτονική Σχολή Μάκιντος, Σχολή Καλών Τεχνών Γλασκώβης). Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου (ΜΔΕ ΑΠΘ) και είναι διδάκτωρ Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αστικού Τοπίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της συνοψίζονται στη σχέση μεταξύ φύσης και πόλης, σε όλες τις κλίμακες του αρχιτεκτονικού έργου και στα διάκενα μεταξύ της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και του αστικού χώρου.

Διδακτικό έργο: Είναι επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Δημόσιου Χώρου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Έχει διατελέσει Επίκουρη Καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Η Δέσποινα Ζαβράκα έχει πρόσθετο διδακτικό έργο, με τη μορφή αυτόνομης διδασκαλίας, συνδιδασκαλίας, θεματικών διαλέξεων και επίβλεψης μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών  «Αρχιτεκτονικής Τοπίου», «Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού» και «Σχεδιασμού Αιχμής» του ΑΠΘ, καθώς επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων και Κτιρίων» του ΕΑΠ.

Ερευνητικό και επιστημονικό έργο: Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά, επιστημονικά προγράμματα και διεπιστημονικές ομάδες, με άξονα τις σύγχρονες συνθετικές διερευνήσεις και τις ερμηνευτικές θεωρίες της αρχιτεκτονικής και του αστικού τοπίου. Τα δύο πρόσφατα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία έχει συμμετάσχει, σχετίζονται με καινοτόμα ζητήματα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, των τεχνολογιών αιχμής και τη σχέση με την ιστορικότητα (V4design & MindSpaces EU Horizon 2020 Research Projects).

Είναι μέλος της ερευνητικής μονάδας ΙΝΝΕΝ – Καινοτόμα Περιβάλλοντα (Innovative Environments)

του ΑΠΘ. Είναι επίσης μέλος της επιστημονικής επιτροπής του θεσμοθετημένου ερευνητικού

κέντρου MOHA (MOHA Research Center) για τη διαπολιτισμική κατανόηση και τη μελέτη της

μακροχρόνιας αλληλεπίδρασης των πολιτισμών της Μεσογείου, αλλά και του θεσμοθετημένου

Εργαστηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος BElab του ΔΙΠΑΕ.

Παρουσιάζει τακτικά το έργο της και είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων όπως το Changing Cities, ενώ συντόνισε το 1ο διεθνές συνέδριο για τις «Πολλαπλές Έννοιες του Παραδείσου», του ερευνητικού κέντρου MOHA, τη διημερίδα «Τοπία Τοπίων» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και το διεθνές κάλεσμα «Καταφύγια για την Ανθρωπότητα: Προτάσεις για επείγουσα υποδοχή ανθρώπων στη Μεσόγειο».

Αρχιτεκτονικό έργο: Ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το 2003. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από είκοσι (20) πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, με θέμα τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κτίρια μικρής και μεγάλης συνθετότητας, αλλά κυρίως τους υπαίθριους χώρους και τον Αστικό Σχεδιασμό. Έχει αποσπάσει διακρίσεις και βραβεύσεις.  Το αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει εύρος μελετών και εφαρμογών.

Δημοσιεύσεις: Το βιβλίο της urbanBLUR (Θεσσαλονίκη: 2015, CND publications), είναι επιμέλεια αγγλόφωνης έκδοσης, και σχετίστηκε με σύγχρονα ζητήματα της αρχιτεκτονικής και της πόλης.

Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν άρθρα όπως ‘Transitional Landscapes: Cemeteries and the Urbanism of Silence’ (Στο: Goodman, ed, UNISCAPE:. Landscape and Ιmagination. Παρίσι: 2013, Bandecchi & Vivaldi Editori), αλλά και τα πιο πρόσφατα ‘The multitude of Modica-Η πολλαπλότητα των ελαχίστων’ στον κατάλογο της 17ης Διεθνούς Έκθεση Bienanle της Βενετίας και Συντακτικό Επιφανειών’ στο τεύχος ΔΟΜΕΣ, 2021.

 

Επίκουρη Καθηγήτρια

 

Γνωστικό αντικείμενο

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Δημόσιος Χώρος

 

Επικοινωνία

ddzavraka@arch.auth.gr

Scroll to top