Δώρα Παπίδου

Η Δώρα Παπίδου αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης (ETSAB) του Πολυτεχνείου της Καταλονίας (UPC), με την ολοκλήρωση δύο μεταπτυχιακών κύκλων: στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό (M.Arch in Architectural Design), το 2003, με υποτροφία από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και από το Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» και στη θεωρία και ιστορία της αρχιτεκτονικής (M.Arch in Theory and History of Architecture), το 2007. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης (ETSAB), στον Τομέα Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης, υπό την επίβλεψη του καθ. Juan-José Lahuerta Alsina. Η διατριβή της με τίτλο «Ο χώρος εγγραφής του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού» έλαβε τιμητική διάκριση (Excellent Cum Laude) και προκρίθηκε, το 2017, στην τελική φάση της XI Biennale Διαγωνισμού Διδακτορικών Διατριβών στην Αρχιτεκτονική της Ισπανίας, ο οποίος διοργανώνεται από το Ίδρυμα Arquia της Βαρκελώνης.

Εργάστηκε στη Βαρκελώνη, ως αρχιτέκτων και υπότροφος του Ιδρύματος του Πολυτεχνείου της Καταλονίας, στο Τμήμα Μελετών, Έργων και Συντήρησης του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βαρκελώνης. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ιδρύεται το γραφείο Μάνιος Παπίδου Αρχιτέκτονες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το 2009. Μελέτες του γραφείου αφορούν σε έργα μεγάλης κλίμακας, αστικές αναπλάσεις και μουσειογραφικές μελέτες, συμμετοχές και βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το υλοποιημένο έργο του γραφείου «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης» κατ’ επανάληψη έχει διακριθεί, δημοσιευτεί και εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στη σχέση της γραφής με την αρχιτεκτονική. Περιλαμβάνει ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε ερευνητικά προγράμματα του διδακτορικού προγράμματος «Θεωρία και ιστορία της αρχιτεκτονικής» της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Βαρκελώνης (ETSAB), με θεματικές περιοχές «Σημειωτική της τέχνης» και «Αρχαιολογία του ρομαντισμού», υπό την εποπτεία του καθ. Ferran Lobo, καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ. Από το 2020, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και θέμα: «Γραφής και αρχιτεκτονικής συμπορεύσεις. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στη σύγχρονη μετα-αλφαβητική εποχή».

Έχει διδάξει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα στη σχολή αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου ΑΚΤΟ Art & Design, Middlesex University London (2011-2013), στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2011-2012), στη σχολή αρχιτεκτονικής AMC Metropolitan College, UEL University of East London (2014-2017), στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016-2017) και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (2017-2022). Από το 2023 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Αρχιτεκτονικός και Αστικός σχεδιασμός, Θεωρία και ιστορία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Γραφή και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, Μετα-αλφαβητικός στοχασμός και αρχιτεκτονική

 

Επίκουρη Καθηγήτρια

 

Γνωστικό αντικείμενο

Αρχιτεκτονικός και Αστικός σχεδιασμός

 

Επικοινωνία

dpapidou@arch.auth.gr

Scroll to top