Διάλεξη Κ&Κ Αrchitects / Τρίτη 14-5-2019, αιθ. 301, 19.00

Εγκαίρως / In Time

Κ&Κ Αrchitects / www.kkarchitects.gr

 Τι χρειάζονται πέντε φωτεινοί κενοί θάλαμοι ανάμεσα σε περίπου 1000 αναρτημένες αρχιτεκτονικές πινακίδες; Γιατί ένα τραπέζι να είναι χάρτινο;

Και γιατί οι designers σχεδιάζουν διαρκώς πράγματα που υπάρχουν ήδη;
Η Κατερίνα Κοτζιά και η Κορίνα Φιλοξενίδου θα επιχειρήσουν να “απολογηθούν” για τις αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρουν, όταν βρέθηκαν μπροστά σε ερωτήματα συναρτώμενα –όπως νόμιζαν– από το βασικό σχεδιαστικό τους αντικείμενο που είναι τα εκθεσιακά περιβάλλοντα.
Θα μιλήσουν για το πως διαπίστωσαν ότι οι προβληματισμοί του γραφείου γύρω από αυτά τα ερωτήματα εμποτίζουν εν τέλει κάθε σχεδιαστική τους πράξη, ανεξαρτήτως σχεδιαστικού αντικειμένου.
Υπό το πρίσμα των K&K Architects, τα πάντα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν όπως θα σχεδιάζονταν μια έκθεση: Ώστε να εξυπηρετούν περάσματα μέσα από γεγονότα που διαρκώς θα αντικαθίστανται από τα αμέσως επόμενα.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Κατερίνα Κοτζιά και η Κορίνα Φιλοξενίδου (Κ&Κ Architects), συναντήθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησαν το 1997 και μετά από ένα χρόνο κοινής επαγγελματικής εμπειρίας (τους ανατέθηκε ο σχεδιασμός δύο εκθέσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα), έφυγαν για το Λονδίνο και το Central Saint Martins με υποτροφίες από το Ίδρυμα Ωνάση, οπού συνέχισαν τις σπουδές τους στο design (MA design studies). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σχεδιάζουν εκθέσεις για δημόσιους φορείς (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Φεστιβάλ Κινηματογράφου), ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ.

Το 2004 ιδρύουν το γραφείο K&K Architects και το 2006 συνεπιμελούνται την Ελληνική Συμμετοχή στη 10η Biennale αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Παράλληλα ξεκινούν να σχεδιάζουν επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες. Έχουν δώσει διαλέξεις για το έργο τους, το οποίο έχει δημοσιευτεί σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή έντυπα και websites αρχιτεκτονικής. Το 2012 επέβλεψαν το workshop Original Copies στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ενώ από το 2018 είναι Επίκουρες Καθηγήτριες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Scroll to top