Διάλεξη Alec Tzannes / Δευτέρα 13-5-2019, αιθ. 301, 19.00

Architecture for a new era

Alec Tzannes

Συνδέεται άμεσα η διατήρηση ενός υγιούς φυσικού περιβάλλοντος με τον τρόπο που σχεδιάζουμε, παράγουμε και συντηρούμε το κτισμένο περιβάλλον; Υπάρχει η ανάγκη ενός νέου τρόπου σχεδιασμού που θα αντανακλά συνεχώς εναλλασσόμενες αξίες, την ηθική και τον ρόλο του αρχιτέκτονα μέσα στις κοινωνίες που υπηρετεί; Με ποιον τρόπο μπορεί άραγε η αρχιτεκτονική να επιδράσει θετικά για τις μελλοντικές γενιές; Βρισκόμαστε κοντά στο να διατυπώσουμε έναν νέο ορισμό του «ωραίου»;

Μέσα από την παρουσίαση δύο έργων του Alec Tzannes επιχειρείται μια προσέγγιση στα παραπάνω ερωτήματα. Το International House Sydney, το οποίο κατά την ολοκλήρωσή του αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ξύλο και το οποίο υπήρξε σταθμός για τη χρήσης ξύλου στην αρχιτεκτονική και τα ψηλά κτίρια. Και ένα εμπορικό κτίριο στο Martin Place του Σύδνεϋ το οποίο μέσα από τη συνειδητή αποφυγή μιας αυτοαναφορικότητας στον σχεδιασμό του, επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της αρχιτεκτονικής με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για τον άνθρωπο.

 

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Alec Tzannes είναι ιδρυτής του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού γραφείου TZANNES Associates. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της αρχιτεκτονική σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σύδνεϋ (UNSW) και είναι πλέον ομότιμος καθηγητής. Το γραφείο TZANNES έχει διακριθεί με περισσότερα από 100 περιφερειακά, εθνικά καθώς και διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικού, πολεοδομικού και βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2014 βραβεύτηκε με το ύψιστο αξίωμα στη χώρα του, αφού χρίστηκε Μέλος του Τάγματος της Αυστραλίας για την σημαντική επαγγελματική αλλά και ακαδημαϊκή προσφορά του στην αρχιτεκτονική.

Το 2017 το UNSW απένειμε στον Alec Tzannes τον τίτλο του Δόκτορα, τιμής ένεκεν για τα επιτεύγματά του. Το 2018 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων της Αυστραλίας. Με το Χρυσό Μετάλλιο αναγνωρίζεται η προσφορά του αρχιτέκτονα μέσω του σχεδιασμού αλλά και της υλοποίησης διακεκριμένων έργων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, στην πρόοδο και εξέλιξη του επαγγέλματος και της αρχιτεκτονικής εν γένει. Το 2019 η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας τίμησε τον Alec Tzannes για την συνολική του προσφορά στην αρχιτεκτονική και την ακαδημαϊκή του έρευνα.

 

Scroll to top