SKG_IN_FLUX

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ. ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΕΝΝΕΑ ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (Μ.Μ.Σ.Τ.)

  • Διάλεξη Πάτρικ Σουμάχερ (Patrik Schumacher, αρχιτεκτονικό γραφείο ΄Zaha Hadid Architects΄) με θέμα “Parametricism”: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 19:30, αίθουσα διαλέξεων Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Έκθεση αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου για την μεταφορά της Δ.Ε.Θ.: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 14:30, αίθουσα διαλέξεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. και την Πρυτανεία του Α.Π.Θ. οργανώνουν εννέα ημέρες εντατικής αρχιτεκτονικής δραστηριότητας που θα διεξαχθεί στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Μ.Μ.Σ.Τ.) και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Φοιτητικό Εργαστήριο (Workshop) πάνω στον ‘παραμετρικό’ αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό με γενικό τίτλο “SKG IN_FLUX: Ένα Αστικό ΄Σχέδιο σε Εξέλιξη΄“ που θα πραγματοποιηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τις 11 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Το Εργαστήριο έχει ως στόχο την εκπόνηση φοιτητικών εργασιών πειραματικού αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού με θέμα την πρόταση του Α.Π.Θ. για μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. και την παράλληλη ανάπτυξη πολιτιστικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε παραθαλάσσιο τμήμα του Αγροκτήματος του Α.Π.Θ., δίπλα στο Αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’. Στο εργαστήριο συμμετέχουν 25 περίπου φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. (Βέροια).

Υπόβαθρο για τη σχεδιαστική προσέγγιση του  Εργαστηρίου είναι το ερευνητικό πρόγραμμα του Α.Π.Θ. με τίτλο ‘Διερεύνηση δυνατοτήτων περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο αγρόκτημα του Α.Π.Θ. και στο χώρο της Δ.Ε.Θ. για την εξυπηρέτηση του νέου εκθεσιακού κέντρου, εκπαιδευτικών και κοινωφελών χρήσεων’, που εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα μελέτης με επικεφαλής τον Ν. Καλογήρου, Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. - Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Α.Π.Θ. 

 

 

Ειδικότερα, στην μελέτη αυτή αξιολογούνται τα συγκριτικά προτερήματα της χωροθέτησης στη συγκεκριμένη περιοχή του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος και διερευνώνται ενδεχόμενες προτάσεις διευθέτησης της έκτασης σε επίπεδο προγραμματικού αστικού σχεδιασμού.

Οι φοιτητικές εργασίες που θα εκπονηθούν κατά την διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν δημοσίως το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στις 14:30, στην αίθουσα διαλέξεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Επισκέπτες καθηγητές στο Εργαστήριο είναι ο Patrik Schumacher, εταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου ΄Zaha Hadid Architects΄ και Καθηγητής στο Universität für angewandte Kunst Wien - Studio Hadid/ AADRL και ο Reiner Zettl Αναπληρωτής Καθηγητής στο Universität für angewandte Kunst Wien - Studio Prix, MSc. Urban Strategies.

Υπεύθυνοι του Εργαστηρίου είναι ο Ν. Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. - Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ., ο Γ. Παπακώστας, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.- Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. και η Α. Τζάκα, Εντεταλμένη Λέκτορας Α.Π.Θ. (Π.Δ. 407/80) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

Στην Διδακτική Ομάδα συμμετέχουν από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. οι διδάσκουσες και διδάσκοντες:

Ν. Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. - Πρόεδρος Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ,

Γ. Παπακώστας, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.- Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.,

Ε. Αθανασίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Σ. Βεργόπουλος, Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Μ. Βογιατζάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Α. Καλφόπουλος, Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Δ. Κονταξάκης, Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Α. Πάκα, Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Σ. Παπαδημητρίου, Εντεταλμένος Λέκτορας (Π.Δ. 407/80) Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Β. Παπαδιαμαντόπουλος, Εντεταλμένος Λέκτορας (Π.Δ. 407/80) Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Α. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Κ. Σπυριδωνίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.,

Α. Τέλλιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

Α. Τζάκα, Εντεταλμένη Λέκτορας Α.Π.Θ. (Π.Δ. 407/80) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και

Χ. Χριστοδούλου, Λέκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.

και από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ (Βέροια) οι διδάσκουσες και διδάσκοντες:

Π. Πατιάς, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.,

Ν. Καρανικόλας, Λέκτορας Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.,

Δ. Καϊμάρης, Εντεταλμένος Λέκτορας (ΠΔ 407/80) του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

Γ. Ποζουκίδου, Εντεταλμένη Λέκτορας (ΠΔ 407/80) του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

Π. Ταράνη, Εντεταλμένη Λέκτορας (ΠΔ 407/80) του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ.

Την διδακτική ομάδα υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες Α.Π.Θ.: Φ. Βασιλάκης. Γ. Γιόκαλας, Δ. Γουρδούκης, Μ. Πανταζή, Ι. Συμεωνίδου, Κ. Τρυφωνίδου και Π. Χατζητσακίρης.

Υπεύθυνη για τον Συντονισμό των δραστηριοτήτων είναι η Φανή Μουμτζίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός I.U.A.V.- Δρ Ιστορίας Τέχνης Α.Π.Θ.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Παρουσίαση των σε εξέλιξη φοιτητικών εργασιών και κριτική συζήτηση- θεώρηση (debate) με τον προσκεκλημένο Ιστορικό Τέχνης και Κριτικό Αρχιτεκτονικής Reiner Zettl και με την Ομάδα  Καθηγητών και Διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. που αποτελείται από τους: Ν. Καλογήρου, Γ. Παπακώστα, Ε. Αθανασίου, Σ. Βεργόπουλο, Μ. Βογιατζάκη, Δ. Κονταξάκη, Α. Πάκα, Σ. Παπαδημητρίου, Β. Παπαδιαμαντόπουλο, Α. Παπαδοπούλου, Κ. Σπυριδωνίδη, Α. Τζάκα, Α. Τέλλιο και Χ. Χριστοδούλου και την Ομάδα Καθηγητών και Διδασκόντων του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. που αποτελείται από τους: Π. Πατιά, Ν. Καρανικόλα, Δ. Καϊμάρη, Γ. Ποζουκίδου και Π. Ταράνη.

Θέμα της συζήτησης (debate): ΄Σύγχρονες Πειραματικές Στρατηγικές Αστικού Σχεδιασμού΄: Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009, 18:00, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

 

  • Διάλεξη του αρχιτέκτονα Patrik Schumacher με τίτλο “Parametricism”: Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 19:30, αίθουσα διαλέξεων Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

  • Οι εργασίες θα κορυφωθούν στη δημόσια παρουσίαση και την έκθεση των προτάσεων του Εργαστηρίου, με τη συμμετοχή των Patrik Schumacher και Reiner Zettl, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009, στις 14:30, στους χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

 

Ο PatrikSchumacher είναι εταίρος στο διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο ΄Zaha Hadid Architects΄ στο Λονδίνο, με το οποίο συνεργάζεται από το 1988. Σπούδασε φιλοσοφία και αρχιτεκτονική στην Βόννη, το Λονδίνο και την Στουτγάρδη, ενώ ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Institute for Cultural Science του Klagenfurt University.

Από το 1992 μέχρι σήμερα έχει διδάξει σε πολυάριθμες αρχιτεκτονικές σχολές διεθνώς. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΄Design Research Laboratory΄ στην αρχιτεκτονική σχολή ‘Architectural Association’, στο Λονδίνο. Παράλληλα, είναι Καθηγητής στο ‘Ινστιτούτο Πειραματικής Αρχιτεκτονικής’ του Πανεπιστήμιου του Ίνσμπρουκ και προσκεκλημένος Καθηγητής του ‘Ινστιτούτου  Αρχιτεκτονικής’ του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της  Βιέννης, στο Studio της Zaha Hadid. Ακόμα, έχει διδάξει μαζί με την Zaha Hadid σε σημαντικά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., όπως το Columbia University, το Harvard University, το University of Illinois και το Yale University.
Έχει πλούσιο αρχιτεκτονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Ο ReinerZettl είναι Αναπληρωτής Καθηγητής  στο Ινστιτούτο  Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της  Βιέννης όπου διδάσκει στο Studio του Wolf Prix και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Urban Strategies’.  Είναι επίσης καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στην  Ακαδημία Καλών Τεχνών της  Βιέννης. Έχει επιμεληθεί σημαντικές αρχιτεκτονικές εκθέσεις και εκδόσεις των αντίστοιχων καταλόγων όπως: "DesignNow. Austria" (2002), Hara Museum of Contemporary Art, Τόκυο, Ιαπωνία,   "Rock over Baroque. jung + schön: 7+2" (2005), Galerie Aedes, Βερολίνο, Γερμανία, "Stadt = Form / Raum / Netz" (2006), αυστριακό περίπτερο, Μπιενάλε της Βενετίας, Ιταλία.

 

 

 

 

Scroll to top