Διάλεξη David Behar Perahia _ Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, 19:00

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

σας προσκαλεί στην διάλεξη του εικαστικού
David Behar Perahia με τίτλο:

Urban memory in site-specific art and architecture

που θα δοθεί -στα αγγλικά- την
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019, ώρα 19:00
στην αίθουσα 301 του Τμήματος.

Η θεματική της διάλεξης

Το κατά πόσον είναι εφικτό να ορίσουμε την παρουσία αγνοώντας το παρελθόν ανέκαθεν συνιστούσε πρόκληση και αντικείμενο περισυλλογής για τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες. Οι τόποι της πόλης έχουν μνήμη· «θυμούνται» ιστορίες ανθρώπων οι οποίες συμφύονται με τη συλλογική εμπειρία του χώρου και συντελούν στην αναγνώρισή του. Η site-specific εικαστική πρακτική και η αρχιτεκτονική προτάσσουν, αμφισβητούν και ανανεώνουν τους διαλεκτικούς όρους με το πολιτισμικό παρελθόν. Ο David Behar Perahia στοχάζεται και διατυπώνει ερωτήματα και διλήμματα γύρω από αυτό το πεδίο της πολιτισμικής παραγωγής. Στις γεωγραφίες των έργων του ενσωματώνεται ο αναστοχασμός της τραγικής απώλειας της Εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, μια in situ επέμβαση σε μια ξεχασμένη περιοχή της Τοσκάνης, μια in situ επέμβαση με αφετηρία τον ταραχώδη βίο ενός εξέχοντος ραβίνου της Βενετίας του 16ου αιώνα, μια επέμβαση-σχόλιο πάνω στη συμμετοχή της κοινότητας στη διαδικασία οικοδόμησης ενός μεσαιωνικού καθεδρικού στο Γκλόστερ.

Μέσω αναφορών σε εικαστικά έργα με χαρακτήρα “site-specific”, ο Γαλλο-Ισραηλινός καλλιτέχνης θα αναπτύξει ζητήματα που θέτει η συγκεκριμένη εικαστική πρακτική, εστιάζοντας στην έννοια του «τόπου» και προσδιορίζοντας τη διαστρωμάτωση που συνθέτει ένα τοπικό πλαίσιο, σε σχέση με τις πολιτιστικές, κοινωνικοπολιτικές, ιστορικές και φυσικο-γεωγραφικές πτυχές.

Συνοπτικό cv του ομιλητή

Ο David Behar Perahia γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας. Σπούδασε Χημεία και Καλές Τέχνες και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Technion, Israel Institute of Technology της της Χάιφα, όπου διδάσκει και συντονίζει τοMUNDI_Lab (Urban Interaction Design Lab).

Φωτογραφικό υλικό του έργου του David Behar Perahia στο:
www.davidbehar.info

 

Scroll to top