Χώρος/Έλεγχος 2: Τεχνολογίες του ελέγχου και της επιτήρησης

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 αιθ.301 στις 19:00

Ο κύκλος συζητήσεων με τη γενική θεματική “Χώρος / Έλεγχος” οργανώνεται με πρωτοβουλία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ και με τη συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας εντός και εκτός ΑΠΘ. Φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, επιτήρησης και καταστολής, αποκλεισμών και εγκλεισμών και, ευρύτερα, τις σύνθετες συναρτήσεις χώρου και ελέγχου.
Η πρώτη συζήτηση έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, επερωτώντας αφενός τον ορισμό του δημόσιου χώρου και τον καθορισμό των λειτουργιών του και αφετέρου την πολιτική σημασία αλλά και τις γνωσιακές επιπτώσεις των τάσεων ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
Ο κύκλος συνεχίζεται, εξετάζοντας αυτήν τη φορά τις “τεχνολογίες του ελέγχου και της επιτήρησης”. Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν είτε παγιωμένες μεθόδους διαχείρισης και ρύθμισης, είτε επιμέρους πρακτικές επιτήρησης, είτε, τέλος, τους βασικούς ιδεολογικούς τροπισμούς που συγκροτούν αυτές τις μεθόδους και τις πρακτικές. Θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί πώς αρθρώνονται και επιδρούν τόσο σε ένα παγκόσμιο πλέγμα ασφαλείας στις σύγχρονες πόλεις (smart cities), όσο και στο πεδίο νέων εγχώριων θεσμών (συστήματα αστυνόμευσης στα κέντρα κράτησης) αλλά και στο πλαίσιο του ίδιου του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ως διαδικασία παραγωγής υποκειμενικότητας.

Θα ακολουθήσει η συζήτηση

 

 

Scroll to top