Ψήφισμα για τον θάνατο του Αλέξανδρου Τομπάζη

ΨΗΦΙΣΜΑ
του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.
για τον θάνατο του Αλέξανδρου Τομπάζη

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ. εκφράζει τη βαθιά θλίψη των μελών του για την απώλεια του επίτιμου διδάκτορα Αλέξανδρου Τομπάζη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια συνεπής και αγαπητός συνάδελφος που συνέβαλε καθοριστικά στο άνοιγμα νέων δρόμων στην ελληνική αρχιτεκτονική, τεχνολογικά πρωτοπόρων και βιοκλιματικά ευαίσθητων.

Το έργο του έχει επηρεάσει αποφασιστικά τη σκέψη και την πράξη πολλών αρχιτεκτόνων, μέσα και έξω από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και έχαιρε ευρείας αναγνώρισης. Θέλοντας να εκφράσουμε αυτή μας την αναγνώριση, με ομόφωνη απόφαση των διδασκόντων και διδασκουσών, είχαμε την πρωτοβουλία της απονομής το έτος 2006 από το Α.Π.Θ. του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος στον Αλέξανδρο Τομπάζη, ως επίσημη και ελάχιστη οφειλόμενη αναγνώριση στο σύνολο ενός πρωτότυπου έργου ζωής.

Με τη διαρκή, επίπονη, ασυμβίβαστη και συχνά μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσπάθειά του, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα διακριτό και διαχρονικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα και τρόπο σκέψης. Έχει κατακτήσει μία διακεκριμένη θέση στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, ως διεθνής, κοσμοπολίτης και παράλληλα τοπικός αρχιτέκτονας. Ο Τομπάζης κατάφερνε να συνομιλεί δημιουργικά, με ίσους όρους με τα διεθνή τεχνολογικά ρεύματα, ενώ ταυτόχρονα διασφάλιζε ουσιαστικές συνθήκες, καινοτόμες για την εποχή, βιοκλιματικής προσαρμογής της αρχιτεκτονικής.

Θα μας λείψει.

Ο Πρόεδρος
και τα μέλη του Τμήματος
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.

Scroll to top