ΧΩΡΟΣ/ΕΛΕΓΧΟΣ 3: Όρια, σύνορα, γεωπολιτική / Τρίτη 9 Μαΐου 2023 / Αίθουσα 301 / 19:00

ΧΩΡΟΣ/ΕΛΕΓΧΟΣ 3: Όρια, σύνορα, γεωπολιτική, ομιλιτ(ρι)ές: Πέννυ Κουτρολίκου, Χρίστος Ταξιλτάρης, Πάνος Χατζηπροκοπίου, Δημήτρης Καρανάσιος, Qussai Zeit.

09 Μαΐου 2023, 19:00, αίθ. 301, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.

Η τρίτη συζήτηση του κύκλου θα εστιάσει σε ζητήματα ορίων, συνόρων και γεωπολιτικής. Θα διερευνηθούν γεωπολιτικές διαστάσεις του χώρου, του σχεδιασμού και της αναπαράστασής του, λογικές και πολιτικές που δημιουργούν εγκλεισμούς και αποκλεισμούς αλλά και κοινωνικές πρακτικές μέσω των οποίων άτομα και ομάδες επαναδιαπραγματεύονται στο χώρο τις σχέσεις τους με σύνορα και όρια.
Ο κύκλος συζητήσεων με τη γενική θεματική «Χώρος/Έλεγχος» οργανώνεται στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ με τη συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας εντός και εκτός ΑΠΘ. Φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, επιτήρησης και καταστολής, αποκλεισμών και εγκλεισμών και, ευρύτερα, τις σύνθετες συναρτήσεις χώρου και ελέγχου.
Η πρώτη συζήτηση (Μάρτιος 2023) έθεσε ερωτήματα για το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, επερωτώντας αφενός τις σημασίες του δημόσιου χώρου και τον καθορισμό των λειτουργιών του και, αφετέρου, την πολιτική σημασία αλλά και τις γνωσιακές επιπτώσεις των τάσεων ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.
Η δεύτερη συζήτηση (Απρίλιος 2023) εξέτασε τεχνολογίες του ελέγχου και της επιτήρησης ως παγιωμένες μεθόδους ή επιμέρους πρακτικές διαχείρισης και ρύθμισης, ως αρχιτεκτονικούς και χωρικούς σχεδιασμούς, αλλά και τους ιδεολογικούς τροπισμούς που συγκροτούν αυτές τις μεθόδους και πρακτικές και παράγουν υποκειμενικότητες.
Η συζήτηση είναι ανοιχτή για όλες/ους.

 

Scroll to top