Πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής αστικού εξοπλισμού για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, στο πλαίσιο του έργου RiConnect – URBACT

H Αναπτυξιακή Μείζονος Αστική Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ) συμμετέχει στο έργο – Δίκτυο Πόλεων RiConnect – URBACT III. Το Δίκτυο με τίτλο “Rethinking Infrastructures” έχει στόχο να αναπτύξει στρατηγικές σχεδιασμού, μεθοδολογίες και εργαλεία προκειμένου οι υποδομές κινητικότητας, στην μητροπολιτική κλίμακα της πόλης, να μην διαχωρίζουν αλλά να ενοποιούν, να λαμβάνουν υπόψη τους το τόπο, τα φυσικά οικοσυστήματα και τις πολεοδομικές γειτονιές…. Το μακροπρόθεσμο όραμα του Δικτύου είναι μια πιο βιώσιμη, δίκαιη και ελκυστική μητρόπολη για όλους.

Οι οκτώ εταίροι – μητροπόλεις του Δικτύου είναι: Barcelona Metropolitan Area, (Ισπανία – επικεφαλής εταίρος), Area Metropolitana do Porto, (Πορτογαλία), Obszar Metropolitalny Gdansk-Gdynia-Sopot (Πολωνία), Krakow Metropolis Association (Πολωνία), Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – ΜΑΘ ΑΕ ΟΤΑ (Ελλάδα), Vervoerregio Amsterdam (Ολλανδία), Métropole du Grand Paris (Γαλλία) και Transport for Greater Manchester (Ηνωμένο Βασίλειο).

Για την Θεσσαλονίκη, η στόχευση είναι η ενσωμάτωση των μεγάλων ανενεργών εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων στο πολεοδομικό συγκρότημα. Οι μεγάλες εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων αποτελούν σημαντικές αναμονές εδάφους, φύσης και κτηριακού αποθέματος, και είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο τρόπος διασύνδεσής τους με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, όταν αυτές επανενεργοποιούνται και παύουν να αποτελούν «αστικά κενά» μέσα στο σώμα της πόλης. Επιπλέον, εξετάζονται ως υποδομές μητροπολιτικής σημασίας, που μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση της συνεκτικής και βιώσιμης Πόλης-Μητρόπολης στην οποία στοχεύει το πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του έργου υπάρχει διαθέσιμος ένας μικρός προϋπολογισμός για να υλοποιηθούν οι λεγόμενες Δράσεις Μικρής Κλίμακας (Small Scale Actions), που θα έχουν τα χαρακτηριστικά μικρών, πιλοτικών και εφήμερων έργων, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης.

Το σύνολο των Δράσεων Μικρής Κλίμακας καθορίστηκαν με την συμμετοχή της Τοπικής Ομάδας Στήριξης που έχει συσταθεί και στην οποία συμμετέχει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, με εκπροσώπους την κα. Αλκμήνη Πάκα και τον κο. Κωσταντίνο Σακαντάμη. Ακολουθήθηκε επίσης μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών μέσα από την διενέργεια εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού. Οι Δράσεις Μικρής Κλίμακας που επιλέχθηκαν, θα υλοποιηθούν στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, και περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  1. Σήμανση – οριοθέτηση ενός βασικού μονοπατιού για πεζούς και ποδηλάτες
  2. Τοποθέτηση πινακίδων με χάρτες πλοήγησης και άλλες πινακίδες κατεύθυνσης
  3. Τοποθέτηση φορητού εξοπλισμού για δημιουργία σημείων κυκλικότητας
  4. Σύνθεση καθιστικού που θα σχεδιαστεί και θα παραχθεί από ανακύκλωση υλικών με συνοδευτικό αρωματόκηπο / βοτανόκηπο
  5. Δημιουργία χώρου για εξυπηρέτηση ζώων συντροφιάς με περίφραξη χαμηλού κόστους με φιλικά υλικά

Όλα τα παραπάνω, επιθυμούμε να σχεδιαστούν και να παραχθούν με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και με κυρίαρχη την πρακτική της κυκλικότητας και της ανακύκλωσης υλικών. Τα στοιχεία του εξοπλισμού, μόλις σχεδιαστούν και οργανωθεί ο τρόπος παραγωγής / κατασκευής τους, θα τοποθετηθούν στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου, με την βοήθεια και τη συμμετοχή των πολιτών. Η συμμετοχή των πολιτών θα περιλαμβάνει ενέργειες συναρμολόγησης, τοποθέτησης, βάψιμο στο πλαίσιο ενός “Do it Yourself Festival” όπως το έχουμε ονομάσει.

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε να συμμετέχετε στην διαδικασία σχεδιασμού των στοιχείων 4 και 5. Πιστεύουμε ότι, με την υποστήριξη της ομάδας έργου και όλο το υλικό που έχει προετοιμαστεί, η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι σύντομη και να μην μας απορροφήσει πολύ χρόνο.

Διαδικασία συμμετοχής και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

Α. Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής με αποστολή στο e-mail: tarani@mdat.gr. Καταληκτική ημερομηνία Τετάρτη 16/02/2022.

Β. Μόλις συγκροτηθεί η ομάδα σχεδιασμού, θα οργανωθεί  συνάντηση συντονισμού κατά την οποία: (1) θα σας δώσουμε όλα τα δεδομένα και θα σας εξηγήσουμε περισσότερα για το έργο και (2) θα συντονιστούμε με το έργο Pop-Machnina (Επιταχυντής Κυκλικής Επιχειρηματικότητας για Δημιουργούς) το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δημιουργικό Πολυχώρο (Makerspace) SKG Makers. Οι συνεργάτες του έργου Pop-Machina θα μας βοηθήσουν με την ανακύκλωση και επανάχρηση υλικών καθώς και με θέματα κατασκευής.

Γ. Τέλος, θα οργανωθεί ένα διήμερο σχεδιασμού (Σαββατοκύριακο) φιλοξενούμενοι στον χώρο των συνεργατών της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δουλέψουμε στις σχεδιαστικές και κατασκευαστικές λύσεις. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής: 26-27/02/2022.

Δ. Συμμετοχή στο “Do It Yourself Festival”, που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου 2022.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος:

Παρασκευή Ταράνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, διαχείριση έργου: tarani@mdat.gr

Υπεύθυνοι εκ μέρους του Τμήματος:

Αλκμήνη Πάκα

Κωσνταντίνος Σακαντάμης

 

Κατεβάστε την πρόσκληση εδώ: RiConnect

 

Scroll to top