Διάλεξη Στέλιου Γιαμαρέλου_Τρίτη 28/5/2019_19:00

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σας προσκαλεί στην διάλεξη του αρχιτέκτονα Στέλιου Γιαμαρέλου με τίτλο

Ένας Άγγλος στην Αθήνα: Ο Kenneth Frampton ως ιστορικός της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα

που θα δοθεί την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301 του τμήματος.

Η θεματική της διάλεξης

O Kenneth Frampton σε καμία περίπτωση δεν σκόπευε να γίνει ιστορικός της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Είναι, όμως, μέσα από τα δικά του κείμενα που έγινε γνωστή η ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο διεθνές κοινό, στον απόηχο της θερμής υποδοχής του βιβλίου του για την Κριτική ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Έκτοτε, ο Frampton συνέβαλε συχνά ως ο «διεθνής ιστορικός» της ελληνικής αρχιτεκτονικής στις σημαντικότερες στιγμές διεθνούς προβολής της τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Πώς και πόσο καλά, όμως, γνώριζε ο Frampton την Ελλάδα και την αρχιτεκτονική της; Μέσα από την πρόσφατη έρευνά μου στο αρχείο του, στη διάλεξη αυτή θα τεκμηριώσω τους δεσμούς του Άγγλου ιστορικού με την Ελλάδα και τις πηγές που είχε στη διάθεσή του για να γνωρίσει την ιστορία της αρχιτεκτονικής της. Το αρχειακό αυτό υλικό θα με βοηθήσει κατόπιν να ανοίξω μια συζήτηση για το πώς γράφτηκε αυτή η ιστορία τότε και πώς μπορεί να γραφτεί μια διαπολιτισμική ιστορία του κριτικού τοπικισμού σήμερα.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Στέλιος Γιαμαρέλος εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Ιστορία και την Θεωρία της Αρχιτεκτονικής στην Bartlett School of Architecture UCL, έχοντας νωρίτερα ολοκληρώσει σπουδές Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει στην Bartlett και στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Από το 2017 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Architectural Histories. Πρόσφατες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί στα: The Journal of Architecture, Journal of Architectural Education, Architectural Design, Footprint, OASE και San Rocco. Στα ελληνικά έχει επιμεληθεί και συγγράψει τα βιβλία: ATHENS by SOUND (εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με τις Α. Καρανδεινού και Χ. Αχτύπη, Αθήνα: futura 2008), Αχαρτογράφητα ρεύματα (με τον Τ. Μπίρη, Αθήνα: Μελάνι 2014) και Για το μεταμοντέρνο στην αρχιτεκτονική (με τον Α.Μ. Κωτσιόπουλο, Αθήνα: Νεφέλη 2018). Το 2018, η ιστορική του μελέτη για την διαπολιτισμική συγγραφή του κριτικού τοπικισμού διακρίθηκε ως φιναλίστ για το διετές Βραβείο Δημοσίευσης του European Architectural History Network (EAHN).

 

Scroll to top