Διάλεξη / Γεωργία Δασκαλάκη – Γιάννης Παπαδόπουλος / Τίτλος “Συνεκτικές Τομές” / Τρίτη, 24/01/2023, 7μμ, αίθουσα 301

Tο Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη των

Γεωργία Δασκαλάκη / Γιάννη Παπαδόπουλου

Τίτλος:  Συνεκτικές Τομές

Τόπος: Τρίτη, 24/1, αίθουσα 301, 7μμ
Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.

Περιγραφή:
Θα παρουσιαστούν προτάσεις, μελέτες και υλοποιημένο έργο του γραφείου κυρίως από συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς: Κτίρια Κατοικίας, Εκπαίδευσης και Φροντίδας. Aφετηρία και διαρκές πεδίο της σκέψης μας είναι η ενεργή σχέση μεταξύ της εφαρμογής της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής σύνθεσης ως μεθοδολογικό διδακτικό πεδίο. Η διάλεξη θα εστιάσει στην μελέτη των κτιρίων μέσα από την επεξεργασία και μετεξέλιξη των βασικών αρχιτεκτονικών τύπων σε νέες σύνθετες δομές: η Τομή εμφανίζεται διαρκώς. Όχι για να χωρίσει, αλλά αντίθετα για να προσδώσει συνοχή στον τρισδιάστατο χώρο για την πραγματοποίηση του συλλογικού και του ατομικού, την διαχείριση της κλίμακας και την οργάνωση της αρχιτεκτονικής μορφής.
Βιογραφικό:
Η Γεωργία Δασκαλάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός (E.Μ.Π. 2004, Msc στην κατεύθυνση «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός, 2009) και διδάκτωρ (2022) του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνα της επικεντρώνεται σε πολιτικές υγείας και αναψυχής που συνδέονται με την αρχιτεκτονική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει Ιστορία και Θεωρία Μοντέρνας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονική Σύνθεση ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την έρευνα της στο Architectural Histories του EAHN (European Architectural Historians Network) και πρόσφατα συμμετέχει στη συλλογική έκδοση Public Health in the Early Modern City in Europe: Salutogenesis Through Architecture.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ(2005).Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2013-) Η έρευνα των διδακτορικών σπουδών του επικεντρώνεται στην Κριτική και Θεωρία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχιτεκτονικής. Δίδαξε μαθήματα Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης και Οικοδομικής ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις(2014-2019) και Αρχιτεκτονική σύνθεση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ(ΠΔ407, 2022).Η συλλογική κατοικία όπως και οι χώροι εκπαίδευσης μέσα από το δίπολο συλλογικού- ατομικού αποτελούν κεντρικό πεδίο έρευνας του τόσο στη διδασκαλία όσο και στην εφαρμογή.
Από το 2008 η Γεωργία Δασκαλάκη και ο Γιάννης Παπαδόπουλος διατηρούν κοινό αρχιτεκτονικό γραφείο. Σημαντικό έργο τους αποτελεί το «Συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στο Μεταξουργείο της Αθήνας» που διακρίθηκε με το βραβείο ΔΟΜΕΣ 2010, για το «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο». Επίσης, έχουν λάβει το Α’ βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για το οποίο ανέλαβαν και εκπόνησαν την μελέτη.Από το 2008 συμμετέχουν με το αρχιτεκτονικό τους έργο σε εκθέσεις, διαλέξεις και άρθρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, που περιλαμβάνει προτάσεις, μελέτες και υλοποιημένο έργο που προέρχονται κυρίως από διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς
 
 
Scroll to top