Καλογήρου Νικόλαος

Βιογραφικό:
Ο Νίκος Καλογήρου γεννήθηκε το 1951 στη Βέροια. Το 1975 πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι στην Ιστορία, Γεωγραφία και Δημογραφία των Πληθυσμών και Κοινωνικών Ομάδων (DEA, EHESS, 1976), στην Πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplôme de Formation Supérieure, 1979, CRU) και στην Αστική και Περιφερειακή Ανάλυση (DEA, Univ. Paris l, 1977). Το 1979 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris 1 - Panthéon - Sorbonne. Θέμα της διατριβής ήταν n διερεύνηση της αστικοποίησης στους περιφερειακούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει από το 1983. Έχει επιβλέψει πολυάριθμες διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Την περίοδο 1991- 93 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο. Από το 2000 είναι καθηγητής και συντονιστής και από το 2006 διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Κτιρίων και Πόλεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου. 

Έχει σημαντικό διοικητικό έργο, ως διευθυντής του Β’ τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού (2000-2001), (2013-σήμερα) ως αναπληρωτής πρόεδρος (2001-2005) και ως πρόεδρος (2005-2009),(2013-σήμερα) του τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ., ως ιδρυτικό μέλος της προσωρινής γενικής συνέλευσης του νέου τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά (2003-2005), ως ιδρυτικό μέλος-αναπληρωτής πρόεδρος (2004-2008) και ως πρόεδρος (2008-2010), του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ή καταλόγους εκθέσεων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 35 βιβλία και τεύχη για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.

Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του εκτείνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της επανάχρησης συνόλων και κτισμάτων. Συμμετείχε ως υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε 30 ερευνητικά προγράμματα που ανατέθηκαν από διάφορους φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία, Δήμοι, Πανεπιστήμια)  Έχει μελετήσει πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια έργα που περιλαμβάνουν κατοικίες, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά κτίρια, μελέτες αστικού σχεδιασμού-πολεοδομίας και αποκαταστάσεις. Το εφαρμοσμένο έργο του έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί στον ειδικό τύπο και σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε ακόμη συμμετοχή στη διοργάνωση και επιμέλεια σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Το συνθετικό έργο του έχει τιμηθεί με 30 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Ειδικά Ενδιαφέροντα
Αρχιτεκτονική Σύνθεση, Αστικός Σχεδιασμός, Πολεοδομία και Επανάχρηση Συνόλων και Κτισμάτων, Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός

Ομότιμος Καθηγητής
(Συνταξιοδότηση: 31-08-2019)

Γνωστικό Αντικείμενο:
Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός

Επικοινωνία:
nkalogir@arch.auth.gr

Scroll to top