ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, 90 ECTS)

Έτος Ίδρυσης: 2015

Οδηγός Σπουδών

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τον Οδηγό Σπουδών του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» εδώ: Οδηγός Σπουδών ΠΜΣ ΠΑΑΣ 2023-2025.

Πρόεδρος: Αναστάσιος Τέλλιος, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Διευθύντρια: Βενετία Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Συντονιστική Επιτροπή:

Ευαγγελία Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Αθηνά Βιτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Νικόλαος Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Βενετία Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Διοικητική Υποστήριξη: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, ΑΠΘ

Το Πρόγραμμα

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ίδρυσε και λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» (ΦΕΚ 3427/τ.Β΄/19-12-2014, Υπουργική Απόφαση 203941/Ζ1/15-12-2014).

Το Πρόγραμμα επανιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» (ΦΕΚ 6167/τ.Β΄/31-12-2018, Υπουργική Απόφαση 13660/20-12-2018) και από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 οργανώνεται και λειτουργεί αναμορφωμένο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4957/2022 και σε εναρμόνιση με τον Κανονισμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ (ΦΕΚ 4084/τ.Β΄/23-06-2023, Υπουργική Απόφαση 78656/19-06-2023).

Αντικείμενο

Αντικείμενο του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι η μελέτη, έρευνα και εμβάθυνση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στον περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις εθνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της χώρας.

Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο συγκεκριμένο αντικείμενο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα αποσκοπεί:

  • στην παροχή εκπαίδευσης και εξειδικευμένης γνώσης στο ζήτημα της σχέσης δόμησης και περιβάλλοντος σε κάθε δυνατή κλίμακα, από τη μικρότερη κλίμακα σχεδιασμού έως τον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες εξελίξεις,
  • στην εξειδίκευση των αποφοίτων με σχετικές προς το αντικείμενο δεξιότητες και εμπειρίες, για να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό και εν γένει επιστημονικό έργο,
  • στην εξασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
  • στην ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου,
  • στην καλλιέργεια κριτικής θεώρησης και δημιουργικής προσέγγισης σε καινοτόμες σχεδιαστικές πρακτικές ενεργειακού σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος που αξιοποιούν τεχνολογία και υπολογιστικά εργαλεία αιχμής προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων,
  • στην ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης των περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε οι κάτοχοι του ΠΜΣ να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του σχεδιασμού,
  • στη δημιουργία αποφοίτων με περιβαλλοντική συνείδηση που θα είναι σε θέση, μέσα από τη βελτίωση του δομημένου χώρου, να ενθαρρύνουν και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή σε σχετικές περιβαλλοντικές δράσεις,
  • στη δημιουργία αποφοίτων που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που ζούμε, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία για την προώθηση της βιωσιμότητας και την κάλυψη των αναγκών για τη μελλοντική γενιά.

Μαθησιακά Αποτελέσματα και Προσόντα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα όσων παρακολουθήσουν και ολοκληρώσουν επιτυχώς το ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι τα εξής:

  • η απόκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν στον περιβαλλοντικό έλεγχο και σχεδιασμό κτιρίων, ανοικτών χώρων, οικιστικών ενοτήτων και πόλεων και γενικότερα στην περιβαλλοντική διάσταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών περιβαλλόντων που ενισχύουν την ευημερία των ανθρώπων και της φύσης,
  • η εκμάθηση μεθόδων αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς κτιριακών κελυφών και υπαίθριων χώρων με εργαλεία υπολογισμού και αποτίμησης της ενεργειακής απόδοσης και των συνθηκών άνεσης,
  • η εξοικείωση με τις θεωρήσεις των οικολογικών, κλιματικών, γεωγραφικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων του περιβάλλοντος.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, στην ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές στον γνωστικό κλάδο του Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον αντίστοιχο επιστημονικό χώρο.

Απονεμόμενος Τίτλος

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός».

Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΠΜΣ οδηγεί στο επίπεδο επτά (7) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

Κατηγορίες Υποψηφίων

Στο ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» γίνονται δεκτοί/δεκτές κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και ειδικότερα:

  • Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) της ημεδαπής και συγκεκριμένα διπλωματούχοι/διπλωματούχες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, άλλων Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και πτυχιούχοι/πτυχιούχες Τμημάτων ΑΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Αιτήσεις αποφοίτων άλλων Τμημάτων γίνονται δεκτές εφόσον οι υποψήφιοι/υποψήφιες έχουν σχετικό επαγγελματικό ή ερευνητικό έργο.
  • Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Υποψηφιότητα δύνανται να καταθέσουν και τελειόφοιτοι/τελειόφοιτες φοιτητές/φοιτήτριες, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πάρει το δίπλωμα ή το πτυχίο τους πριν από την έναρξη των μαθημάτων του ΠΜΣ. Για τους/τις τελειόφοιτους/τελειόφοιτες ισχύει ότι και για τους/τις διπλωματούχους/διπλωματούχες και τους/τις πτυχιούχους/πτυχιούχες του προηγουμένου εδαφίου.

Αριθμός Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων κατά κύκλο σπουδών του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» ορίζεται κατά ανώτερο όριο σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς/μεταπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες.

Κριτήρια και Διαδικασία Επιλογής Εισακτέων

Το ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός», με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, προκηρύσσει θέσεις με ανοικτή διαδικασία. Ειδικότερα, στην προκήρυξη αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, ο αριθμός εισακτέων, οι κατηγορίες υποψηφίων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται σε δύο φάσεις:

α.πρώτη φάση είναι προκριματική. Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας αφορούν το γενικό βαθμό του βασικού διπλώματος ή πτυχίου, τη συνάφεια των βασικών σπουδών με το αντικείμενο του ΠΜΣ, τα επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα, την ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, τη σχετική επαγγελματική εμπειρία, το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας, τις συστατικές επιστολές, το portfolio ή υπόμνημα εργασιών και το κείμενο προθέσεων.

β.δεύτερη φάση περιλαμβάνει συνέντευξη των υποψηφίων που έχουν προκριθεί κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης.

Χρονική Διάρκεια

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων. Ειδικότερα, ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και ένα πλήρες εξάμηνο με 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Μια πιστωτική μονάδα (ECTS) αντιστοιχεί σε 30 ώρες φόρτου εργασίας.

Στο α’ εξάμηνο, οι μεταπτυχιακοί/μεταπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες παρακολουθούν δυο (2) υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και δύο (2) υποχρεωτικά συνθετικά εργαστήρια (30 ECTS).

Στο β’ εξάμηνο, οι μεταπτυχιακοί/μεταπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες παρακολουθούν δυο (2) υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και δύο (2) υποχρεωτικά συνθετικά εργαστήρια (30 ECTS).

Στο γ’ εξάμηνο, οι μεταπτυχιακοί/μεταπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες είτε παρακολουθούν ένα (1) υποχρεωτικό υποστηρικτικό μάθημα σχετικά με τις μεθόδους έρευνας και τη σύνταξη επιστημονικών δοκιμίων είτε συμμετέχουν σε ένα (1) υποχρεωτικό εντατικό εργαστήριο / σεμινάριο περιβαλλοντικού σχεδιασμού είτε συμμετέχουν σε ένα (1) υποχρεωτικό εκπαιδευτικό ταξίδι στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό με συγγραφή έκθεσης (5 ECTS) και εκπονούν υποχρεωτικά μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, η οποία περιλαμβάνει θεωρητικό-ερευνητικό τμήμα και σχεδιαστικό-συνθετικό τμήμα (25 ECTS).

Τα τέσσερα (4) θεωρητικά μαθήματα οργανώνονται σε δύο (2) άξονες-θεματικές περιοχές:

  • Γενικές έννοιες σχετικές με το περιβάλλον. Η διάγνωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις κλίμακες της αρχιτεκτονικής και η ενσωμάτωσή της στον σχεδιασμό.
  • Η τεχνολογία του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Τα τέσσερα (4) συνθετικά εργαστήρια καλύπτουν και τις δύο (2) κλίμακες σχεδιασμού:

  • Αρχιτεκτονικό-κτιριακό.
  • Αστικό-πολεοδομικό.

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία περιλαμβάνει:

  • Θεωρητικό-ερευνητικό τμήμα με επιστημονική εμβάθυνση και έρευνα.
  • Διπλωματική εργασία σχεδιασμού.

Η επίσημη γλώσσα διεξαγωγής του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, είναι δυνατή η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας σε άλλη γλώσσα.

Κατ΄ εξαίρεση, ανάλογα με την προέλευση προσκεκλημένων ομιλητών/ομιλητριών, ορισμένα μαθήματα, εντατικά εργαστήρια / σεμινάρια, κ.λπ., δύνανται να πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

Όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών διεξάγονται δια ζώσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κριθεί σκόπιμο ή υπάρχουν ειδικοί λόγοι (αδυναμία μετακίνησης προσκεκλημένων ομιλητών/ομιλητριών από άλλη πόλη, ασθένεια, κ.λπ.) μαθήματα, εντατικά εργαστήρια / σεμινάρια, κ.λπ., δύνανται να διεξαχθούν εξ αποστάσεως, κατόπιν εισήγησης του/της υπεύθυνου/υπεύθυνης του μαθήματος.

Επικοινωνία

Η Γραμματεία του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» λειτουργεί στο πλαίσιο της Γραμματείας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και επιλαμβάνεται των διαφόρων θεμάτων λειτουργίας του Προγράμματος. Στεγάζεται στο Κτίριο Εδρών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στον 8ο όροφο.

 

Ωράριο Λειτουργίας: 11:00–17:00

Τηλέφωνο: 2310 995825

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: envi@arch.auth.gr

Ιστοσελίδα: https://websites.auth.gr/envi/

 

Διεύθυνση:

Π.Μ.Σ. Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός
Κτίριο Εδρών, 8ος όροφος

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστημιούπολη ΑΠΘ
541 24, Θεσσαλονίκη