Σταθακόπουλος Παναγιώτης

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο κ. Πάνος Σταθακόπουλος διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. από το 1979 έως το 2014 (35 χρόνια). Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτονας από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1972). Το 1974 ολοκληρώνει τις βασικές σπουδές Κοινωνιο¬λογίας στη Σορβόννη. Το 1975 αποκτά, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις και διετή φοίτηση, το Δίπλωμα Πολεο¬δόμου από το Ινστιτούτο Πολεο¬δομίας του Παρισιού. Το 1976 αποκτά το διδακτορικό Αρχιτεκτονικής-Πολεοδομίας από το Πανεπιστήμιο Πάνθεον Σορβόννης. Την ίδια χρονιά αποκτά το Master Περιβαλλοντολογίας και το 1977 αποκτά το DEA Κοινωνιολογίας στη Σορβόννη. Το Μάρτιο του 2000 μετά από δημόσιες παρου-σιάσεις ολοκληρώνει και αποκτά το διδακτορικό στη Γεωγραφία (Doctorat d' Etat), στο Πανεπιστήμιο Paul Valery, Montpellier, Γαλλία.
Το έργο και η σταδιοδρομία του χαρακτηρίζεται από δύο περιόδους:
• 1965-1979 στο Παρίσι αρχικά ως φοιτητής και στη συνέχεια ως εργαζόμενος αρχιτέκτων-πολεοδόμος και
• 1974-2014 στο Α.Π.Θ., στις αρχές ως επιμελητής και στη συνέχεια ως καθηγητής στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης παραμονής του στη Γαλλία συνεργάζεται επαγγελματικά με διάφορα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά γραφεία – France Habitat, R. Lopez και P. Vimond, καθώς επίσης και τμηματικά στον O.C.D.E.
To 2008, για την επέμβασή του στο κέντρο της Λάρισας, του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο από το Σ.Ε.ΠΟ.Χ. (Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών).
Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης οι αναπλάσεις του Κέντρου της Κατερίνης και του Πάρκου, το Κέντρο της Ρόδου (1992), Γιαννιτσά: Στρατηγικό Σχέδιο – master plan χωρικής ανάπτυξης και τρεις παρεμβάσεις στην πόλη του Παρισιού.
Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού βιβλίων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα περιοδικά του εξωτερικού και εσωτερικού. Έχει συμμετάσχει με εργασίες και ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έχει κερδίσει αρκετούς αρχιτεκτονικούς δια¬γω¬νισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αρχιτε¬κτονικές και πολεοδομικές εργασίες.
Από το 1999 υπήρξε Τακτικός Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., μέλος και Διευθυντής του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεύθυνος της ερευνητικής μονάδος Πολεοδομικός και Περιβαλλοντολογικός Σχεδια¬σμός.
Από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011 διετέλεσε Πρόεδρος στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

stathakopoulos

Ομότιμος Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο:
Πολεοδομικός Προγραμματισμός - Αστικός Σχεδιασμός - Κοινωνική ανάλυση του χώρου. Βιογραφικό

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2310-995586, Φαξ: 2310-995469

Scroll to top