ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός»

(3 ακαδημαϊκά εξάμηνα)

 

Διοικητική Υποστήριξη: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

Διευθύντρια: Βενετία Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

Συντονιστική Επιτροπή:

Claudio Daniel Conenna, Καθηγητής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

Ευαγγελία Αθανασίου, Καθηγήτρια, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Α.Π.Θ.

Νικόλαος Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Βενετία Τσακαλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

 

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 επανιδρυμένο το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» (ΦΕΚ 6167/Β'/31-12-2018, Υπουργική Απόφαση 13660/20-12-2018).

 Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» είναι η μελέτη, έρευνα και εμβάθυνση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στον περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις εθνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της χώρας.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο συγκεκριμένο αντικείμενο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Ειδικότερα το Πρόγραμμα αποσκοπεί:

α) στην παροχή εκπαίδευσης και εξειδικευμένης γνώσης στο ζήτημα της σχέσης δόμησης και περιβάλλοντος σε κάθε δυνατή κλίμακα, από τη μικρότερη κλίμακα σχεδιασμού έως τον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες εξελίξεις,

β) στην εξειδίκευση των αποφοίτων με σχετικές προς το αντικείμενο δεξιότητες και εμπειρίες, για να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό και εν γένει επιστημονικό έργο,

γ) στην εξασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,

δ) στην ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου,

ε) στην καλλιέργεια κριτικής θεώρησης και δημιουργικής προσέγγισης σε καινοτόμες σχεδιαστικές πρακτικές ενεργειακού σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος που αξιοποιούν τεχνολογία και υπολογιστικά εργαλεία αιχμής προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων,

ζ) στην ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης των περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε οι κάτοχοι του Π.Μ.Σ. να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του σχεδιασμού,

η) στη δημιουργία αποφοίτων με περιβαλλοντική συνείδηση που θα είναι σε θέση, μέσα από τη βελτίωση του δομημένου χώρου, να ενθαρρύνουν και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή σε σχετικές περιβαλλοντικές δράσεις.

 

Οι βασικοί στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι:

  • η απόκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν στον περιβαλλοντικό έλεγχο και σχεδιασμό κτιρίων, ανοικτών χώρων, οικιστικών ενοτήτων και πόλεων και γενικότερα στην περιβαλλοντική διάσταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης,
  • η εκμάθηση μεθόδων αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς κτιριακών κελυφών και υπαίθριων χώρων με εργαλεία υπολογισμού και αποτίμησης της ενεργειακής απόδοσης και των συνθηκών άνεσης,
  • η εξοικείωση με τις θεωρήσεις των οικολογικών, κλιματικών, γεωγραφικών και πολιτισμικών παραμέτρων του περιβάλλοντος.

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός».

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές διπλωματούχοι/ες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, άλλων Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και πτυχιούχοι/ες Τμημάτων Α.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Αιτήσεις αποφοίτων άλλων Tμημάτων γίνονται δεκτές εφόσον οι υποψήφιοι/ες έχουν σχετικό επαγγελματικό ή ερευνητικό έργο.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, εκ των οποίων τα πρώτα δύο (2) διατίθενται για τη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων και συνθετικών εργαστηρίων και το τελευταίο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, καθώς και την παρακολούθηση υποστηρικτικού μαθήματος σχετικά με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα και τη δεοντολογία συγγραφής δοκιμίων και τη συμμετοχή σε εντατικό σεμινάριο με προσκεκλημένους ομιλητές και ειδικούς επιστήμονες / εντατικό εργαστήριο περιβαλλοντικού σχεδιασμού που ολοκληρώνει την ύλη του Π.Μ.Σ. ή σε εκπαιδευτική εκδρομή στο εσωτερικό η το εξωτερικό με την υποχρέωση συγγραφής σχετικής έκθεσης.

Τα θεωρητικά μαθήματα οργανώνονται σε δύο άξονες-θεματικές περιοχές:

α) Γενικές έννοιες σχετικές με το περιβάλλον. Η διάγνωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις κλίμακες της αρχιτεκτονικής και η ενσωμάτωσή της στο σχεδιασμό.

β) Η τεχνολογία του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Τα συνθετικά εργαστήρια καλύπτουν και τις δύο κλίμακες σχεδιασμού:

α) Αρχιτεκτονικό-κτιριακό.

β) Αστικό-πολεοδομικό.

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία περιλαμβάνει:

α) Θεωρητικό-ερευνητικό τμήμα με επιστημονική εμβάθυνση και έρευνα.

β) Διπλωματική εργασία σχεδιασμού.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System-ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. είναι ενενήντα (90).

Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. είναι η Ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική.

Η Γραμματεία του Π.Μ.Σ. λειτουργεί στο πλαίσιο της Γραμματείας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και επιλαμβάνεται των διαφόρων θεμάτων λειτουργίας του Π.Μ.Σ. Στεγάζεται στο Κτίριο Εδρών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. στον 8ο όροφο.

 

Ωράριο Λειτουργίας: 11:30 π.μ.–17:30 μ.μ.

Τηλέφωνο: 2310 995825

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: envi@arch.auth.gr

 

Διεύθυνση:

Π.Μ.Σ. Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός
Κτίριο Εδρών (8ος όροφος)

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ.
541 24, Θεσσαλονίκη

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΠΜΣ-ΠΑΑΣ-2023-2025

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ-ΠΜΣ-ΠΑΑΣ-2023-2025

ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ-ΠΜΣ-ΠΑΑΣ-2023-2025

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: έως 08-09-2023

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΜΣ ΠΑΑΣ 2023-2025 (ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΜΣ ΠΑΑΣ 2023-2025 (ΠΑΡΑΤΑΣΗ)

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΜΣ ΠΑΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ-ΣΠΟΥΔΩΝ-ΠΜΣ-ΠΑΑΣ-2023-2025

Ιστοσελίδα Μεταπτυχιακού: http://envi.arch.auth.gr/wordpress/

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ FREIBURG:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ FREIBURG