MAESTRALE Open Day

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ το «MAESTRALE Open Day».

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ αποτελεί τον Έλληνα εταίρο του προγράμματος «MAESTRALE: Θαλάσσιες Ενεργειακές Στρατηγικές για Τοπικές Επιχειρήσεις», το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του «Άξονα Προτεραιότητας 1 – Καινοτομία» του προγράμματος Interreg MED 2014-2020 και ολοκληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου. Ερευνητικά ιδρύματα και φορείς από 8 χώρες συνεργάστηκαν επί τρία χρόνια από το 2016 για να εντοπίσουν προοπτικές ανάπτυξης των γαλάζιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μεσόγειο. Κύριος στόχος του MAESTRALE ήταν να θέσει τα θεμέλια για μια στρατηγική ανάπτυξης της γαλάζιας ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου μέσω της δημιουργίας συμπλεγμάτων καινοτομίας.

Την έναρξη των εργασιών του «MAESTRALE Open Day» κήρυξε η Τ. Ανδρεάδου (Ομ. Καθ. Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, επιστημονικά υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας MAESTRALE του ΑΠΘ), ενώ στη συνέχεια διακεκριμένοι ομιλητές προσέγγισαν θέματα που σχετίζονται με τη Γαλάζια Ενέργεια και τις προοπτικές που αυτή παρουσιάζει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, ο Σ. Βουτετάκης (Δρ. Χημ. Μηχ., Διευθυντής ΙΔΕΠ ΕΚΕΤΑ) ανέλυσε τις μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης γαλάζιας ενέργειας, ενώ ο Π. Σεφερλής (Καθ. Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) έδωσε τη δική του οπτική πάνω στο ζήτημα του σχεδιασμού και της βελτιστοποίησης δικτύων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Μ. Σεγκούνη (Αρχ. Μηχ., Προϊσταμένη του τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) μίλησε για τις χωρικές διαστάσεις της γαλάζιας ενέργειας, εστιάζοντας στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου μέσω του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Τέλος, η Α. Φωτιάδου (Δρ. Αρχ. Μηχ., συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας του MAESTRALE του ΑΠΘ) παρουσίασε τα δυο πιλοτικά έργα γαλάζιας ενέργειας που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος MAESTRALE και αφορούν την αξιοποίηση της θαλάσσιας βιομάζας (marine biomass) και της κυματικής ενέργειας (wave energy) στον Θερμαϊκό.

Οι εργασίες του προγράμματος MAESTRALE κορυφώθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 με τη διοργάνωση του 4ου και τελευταίου Διεθνούς Εργαστηρίου Γαλάζιας Ενέργειας (Transnational Blue Energy Lab) στο πλαίσιοι του Ecomondo 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας. Στο 4ο Διεθνές Εργαστήριο Γαλάζιας Ενέργειας, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σιέννα, lead partner του προγράμματος MAESTRALE, συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του προγράμματος, καθώς και ενδιαφερόμενοι φορείς από τις συμμετέχουσες χώρες (δημόσιες αρχές, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, κ.ά.). Την Ελλάδα εκπροσώπησε τόσο το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ ως εταίρος του προγράμματος, όσο και το τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ως ενδιαφερόμενοι φορείς. Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Διεθνούς Εργαστηρίου Γαλάζιας Ενέργειας παρουσιάστηκαν και τα είκοσι πιλοτικά έργα γαλάζιας ενέργειας που σχεδιάστηκαν από τους δέκα εταίρους. Βασική επιδίωξη των εταίρων είναι τα πιλοτικά αυτά έργα που αξιοποιούν πηγές ενέργειας που υπάρχουν σε αφθονία στη Μεσόγειο και παραμένουν συστηματικά ανεκμετάλλευτες, όπως η κυματική και η ωκεάνια θερμική ενέργεια, η θαλάσσια βιομάζα, κ.ά., να αποτελέσουν το έναυσμα και την αφετηρία για μια στροφή προς την καθαρή ενέργεια στη Μεσόγειο.

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη γαλάζια ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ θα διοργανώσει την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 14.00 στο ΕΚΕΤΑ, δωρεάν εκπαιδευτικό σεμινάριο Γαλάζιας Επιχειρηματικότητας πάνω στις εξής θεματικές: αγορά τεχνολογιών γαλάζιας ενέργειας, βασικό νομοθετικό πλαίσιο για τεχνολογίες Γαλάζιας Ενέργειας, από την ιδέα στην αγορά – Business Plan, ευκαιρίες χρηματοδότησης, και ολοκληρωμένος σχεδιασμός μονάδων Γαλάζιας Ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο Γαλάζιας Επιχειρηματικότητας εδώ και στο maestrale@arch.auth.gr.

Scroll to top