Πρόσκληση για την έκθεση Αποχαρτογραφήσεις 19/10/2016

Θα χαρούμε να σας δούμε στα εγκαίνια της έκθεσης Αποχαρτογραφήσεις με υλικό από το μάθημα  08ΕΤ11, την Τετάρτη 19/10 στις 20.00, στον χώρο  xyzzy, Γκαρμπολά 7, στη Ρωμαική Αγορά. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από δύο γεγονότα. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ δείτε τα συνημμένα αρχεία.
Η διδάσκουσα
Ν ά ν τ ι α   Κ α λ α ρ ά
εικαστικός
, λέκτορας ΑΠΘ
visual artist, lecturer AUTH

Αποχαρτογραφήσεις

Μεγάλος αριθμός εικαστικών καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων από το 1950 μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί το χάρτη και τη χαρτογράφηση, όχι ως εργαλείο εντοπισμού και εγγραφής στον κόσμο αλλά ως εργαλείο απεδαφοποίησης αντανακλώντας την αλλαγή στις σχέσεις του με την έννοια του εδάφους. Αλλωστε, η συστατική υποκειμενικότητα του χάρτη, η επιτελεστικότητά του, το αδύνατο της χαρτογράφησης, η χαρτογραφική όσμωση μεταξύ φυσικού και τεχνητού, η μετατροπή του περιβάλλοντος σε μια μετα-χαρτογραφία, είναι ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη τέχνη και κριτική θεωρία.

Τα έργα της έκθεσης επιλέχτηκαν από την παραγωγή υλικού κατά τη διάρκεια  του μαθήματος επιλογής του 8ου εξάμηνου σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ με τίτλο Τέχνη και Πόλη: Αποχαρτογραφήσεις. (http://unmappings2.blogspot.gr/), του ακαδημαικού έτους 2015-16. Τα έργα  περιλαμβάνουν φωτογραφικές και σχεδιαστικές αποχαρτογραφήσεις, αποχαρτογραφήσεις με ήχο και κινούμενη εικόνα, κειμενικές ανακατασκευές και προσωπικές ερμηνείες της έννοιας του χάρτη που προέκυψαν από την ιδιαίτερη ματιά των φοιτητών σε επιλεγμένα σημεία, διαδρομές ή ευρύτερα κομμάτια της πόλης. Η επιλογή των μέσων και της εκθεσιακής διάταξης είναι δομικά στοιχεία των έργων. Διαλέξεις και επεμβάσεις στη συζήτηση πραγματοποίησαν οι Δημήτρης Φράγκος, Richard Whitlock, Νίκος Μυκονιάτης, Ανδρέας Σκούρτης, Νίκος Παπαδόπουλος. Στο μάθημα συμμετείχε επίσης ενεργά η Χριστίνα Ματίκα, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος.

Η έκθεση Αποχαρτογραφήσεις και τα γεγονότα που θα την πλαισιώσουν εγκαινιάζει τη λειτουργία και τις δράσεις του χώρου xyyz, μια πρωτοβουλία νέων αρχιτεκτόνων και εικαστικών, φοιτητών και πρόσφατων απόφοιτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που συνιστά μια ιδιαίτερα δυναμική και ελπιδοφόρα χειρονομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Print

 

Scroll to top