Σακαντάμης Κωνσταντίνος

Βιογραφικό:

Γεννήθηκα στις 15 Απριλίου του 1976 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια το 1994. Την ίδια χρονιά εισήλθα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, από την οποία έλαβα το πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού τον Ιούλιο του 2000, με βαθμό 8. Τον Σεπτέμβριο του 2000 εισήλθα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, (The University of Sheffield). Έλαβα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Αρχιτεκτονικής: Master of Architectural Studies MArch in Advanced Architectural Studies, τον Σεπτέμβριο του 2001.

Τον Αύγουστο του 2001, το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ μου προσέφερε Υποτροφία Διδάκτρων (Fee Waver) για να συνεχίσω τις σπουδές μου ως διδακτορικός φοιτητής και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκίνησα διδακτορική έρευνα στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Τον Απρίλιο του 2002, κατόπιν ανοικτής διαδικασίας, κατέλαβα την έμμισθη θέση Ερευνητή (Research Assistant), στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών (Civil and Structural Engineering) του ίδιου Πανεπιστημίου, για το διεπιστημονικό χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα Rapid Construction of Small Passenger Interchanges. Παράλληλα με τη θητεία μου ως ερευνητής και διδακτορικός φοιτητής απέκτησα διδακτική εμπειρία διδάσκοντας σε πρωτοετείς φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων στα πλαίσια του μαθήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας (BArch Science and Technology Module -  Structures - ARC 107c), κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2002-03, 2003-04 και 2004-05, συμμετέχοντας στην αξιολόγηση των ανωτέρω φοιτητών, καθώς και ως προσκεκλημένος ομιλητής  (Guest Lecturer) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) στη Μηχανική Σιδηροδρομικών Έργων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ίδιου πανεπιστημίου.

Από το Μάιο του 2007 ως τον Φεβρουάριο του 2008 εκπλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία.

Τον Ιούλιο του 2008 υπέβαλα τη διδακτορική μου διατριβή με τίτλο, Πρότυπα Αρχιτεκτονικά Προϊόντα για Μικρούς Επιβατικούς Σιδηροδρομικούς Συγκοινωνιακούς Κόμβους (Generic Architectural Products for Small Rail-linked Passenger Interchanges), στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Υποστήριξα επιτυχώς τη διατριβή μου την 8η Οκτωβρίου 2008 και έλαβα τον τίτλο του Διδάκτορα την 8η Απριλίου του 2009. Ο διδακτορικός τίτλος αναγνωρίστηκε την 28η Ιανουαρίου 2010 από τον Οργανισμό ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμος προς τους απονεμόμενους τίτλους από τα ελληνικά Α.Ε.Ι. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών (2000-2008) ανέπτυξα το συγγραφικό μου έργο σε συνολικά ένδεκα επιστημονικές δημοσιεύσεις – δύο σε επιστημονικά περιοδικά, οκτώ σε πρακτικά συνεδρίων, και μία παρουσίαση του συνθετικού μου έργου στην επετηρίδα των τελειόφοιτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως και τον Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβα διδακτικό έργο ως Λέκτορας (ΠΔ 407/80) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εντεταγμένος σε δύο ομάδες διδασκόντων με θέμα τον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό. Επιλεγμένες φοιτητικές εργασίες των συνθετικών εργαστηρίων Αρχιτεκτονικής Τοπίου Ι-ΙΙ, και Αστικού Σχεδιασμού Ι-ΙΙ (2009-10),στα οποία συμμετείχα, έγιναν δεκτές και δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης (6th Landscape Architecture Biennale in Barcelona). Επίσης, μέρος των καθηκόντων μου στο ΔΠΘ ήταν η συν-επίβλεψη διπλωματικών και ερευνητικών φοιτητικών θεμάτων, ενώ τον Ιούλιο του 2010 συμμετείχα ως μέλος της ομάδας διδασκόντων του 3ου θερινού εργαστηρίου αρχιτεκτονικής: Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική, που διοργάνωσε η Σχολή Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ με τίτλο: Τόποι Μετάβασης.

Τον Μάρτιο του 2012, εκλέχθηκα στη βαθμίδα του λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο «Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός με Περιβαλλοντική Οπτική» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Tον Οκτώβριο του 2012 ανέλαβα (αμισθί) διδακτικό έργο στο Τμήμα, ως μέλος της διδακτικής ομάδας του ετήσιου συνθετικού εργαστηρίου του 3ου έτους: Από τη σύνθεση στην κατασκευή. Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2012-13, η παράλληλη διδασκαλία μου στο ΔΠΘ και η συμμετοχή μου στη διδακτική ομάδα του 2ου διεθνούς Σεμιναρίου Σχεδιασμού (2nd International Design Seminar) PoPUp Shrinking Concept (εξαμηνιαίας διάρκειας), που συνδιοργάνωσαν οι Αρχιτεκτονικές σχολές: Technical University of Madrid (Ισπανία), University of Minas Gerais (Βραζιλία) και το ΔΠΘ, επέτρεψαν σε μία ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ να συμμετέχει στο διεθνές εργαστήριο υπό την επίβλεψή μου.

Ο διορισμός μου στη θέση του Λέκτορα, Ιούλιος 2014, επέτρεψε την επίσημη ανάληψη καθηκόντων μου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Τον Νοέμβριο του 2016 εξελίχθηκα στη θέση του Επίκουρου καθηγητή στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ενώ το 2020 μονιμοποιήθηκα στην ίδια θέση. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είμαι μέλος των διεπιστημονικών διδακτικών ομάδων των συνθετικών εργαστηρίων και θεωρητικών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, έχοντας θητεία στα μαθήματα: 02EE10 Υλικά και τεχνολογίες κατασκευής, 03ΕΕ10 Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, 03ΤΒ10 Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού Κτιριακών Κελυφών και Περιβάλλοντος Χώρου, 04ΕΑ10 Σχεδιασμός 4 – Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός σε Φυσικό Περιβάλλον ,06ΕΑ10 Σχεδιασμός 6 – Αστικός Σχεδιασμός, 07ΕΕ20 Μουσειολογία: Σχεδιασμός Μουσείου, 08ΕΒ10 Σχεδιασμός 8 – Αρθρώσεις, 09ΕΜ12 Εμβαθύνσεις: Σχεδιασμός Μουσείων και Εκθέσεων, ΠΡΚ Πρακτική Άσκηση. Παράλληλα, υπό την επίβλεψή μου έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ως τον Ιούνιο ‘22, 22 διπλωματικές εργασίες σχεδιασμού και 16 ερευνητικές διπλωματικές εργασίες, ενώ επί του παρόντος, επιβλέπω 15 διπλωματικές εργασίες σχεδιασμού και 15 ερευνητικές διπλωματικές εργασίες.

Φοιτητικές εργασίες που έχω επιβλέψει/συν-επιβλέψει κατά τη θητεία μου στο ΑΠΘ έχουν λάβει δημοσιότητα σε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου και έχουν κατακτήσει διακρίσεις/βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς – τέσσερις από αυτές συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες διακρίσεις του ΑΠΘ για τα έτη 2015,’16, ’17 και ’18.

Από το ακαδ. έτος  2014-’15, έχω αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε δύο προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών: ι) ΠΜΣ Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός του ΤΑΜ, ΑΠΘ (ΠΜΣ ΠΑΑΣ ΑΠΘ), και ιι) ΠΜΣ Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων (MSc), του ΕΑΠ (ΠΜΣ ΠΣΠ ΕΑΠ).  Επίσης από το 2019 συμμετέχω με διαλέξεις στα προγράμματα Δ.Π.Μ.Σ. Τουρισμός και τοπική ανάπτυξη / 3η Ειδίκευση: Πολιτιστικός – Θρησκευτικός Τουρισμός, και ΠΜΣ Χωρικός σχεδιασμός για βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ.

Όσο αφορά στο ΠΜΣ ΠΑΑΣ ΑΠΘ, έχω θητεία στα μαθήματα: Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού Ι και ΙΙ, Εργαστήριο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Ι και ΙΙ, Πλαίσιο Περιβαλλοντικού Ελέγχου και Σχεδιασμού Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων, Συστήματα και Εγκαταστάσεις Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων, Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στην Έρευνα και Δεοντολογία Συγγραφής Δοκιμίων, Περιβαλλοντική Διαχείριση Ι και ΙΙ. Ως τώρα, Ιούνιος 2022, υπό την (συν)επίβλεψή μου έχουν ολοκληρωθεί 11 Μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες των 3 πρώτων κύκλων του ΠΜΣ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί ακόμα μία. Τέλος,  από την ίδρυση του προγράμματος είμαι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του, που συνέδραμε στη διαμόρφωση της αρχικής πρότασης για τη σύσταση του μεταπτυχιακού προγράμματος (2015) αλλά και στις διαδικασίες αναμόρφωσής του (2017), όπως και σε διαδικασίες υποστήριξης- διάδοσης του προγράμματος και των ερευνητικών του αποτελεσμάτων.

Σε σχέση με το ΠΜΣ ΠΣΠ ΕΑΠ, είμαι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων MSc, που πλέον αποτελεί κατεύθυνση του ευρύτερου προγράμματος ΠΣΧ – Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, του ΕΑΠ.  Για το 2019 ορίστηκα από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΠΣΠ 60 Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Ανοικτών Χώρων. Παράλληλα με τη διδασκαλία μου στη συγκεκριμένη Θ.Ε., μεταξύ των ετών 2014-2021 έχουν ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψή μου (ως α’ ή β’ επιβλέπων) 38 ερευνητικές / διπλωματικές εργασίες σχεδιασμού, που είναι δημοσιευμένες στο ηλεκτρονικό αποθετήριο μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών του ΕΑΠ. Για το ‘21-’22 αρνήθηκα την ανάθεση διδασκαλίας τμήματος και ανέλαβα μόνο επίβλεψη διπλωματικών εργασιών προκειμένου να ανταποκριθώ καλύτερα στα ερευνητικά μου καθήκοντα στο ΑΠΘ.  Τέλος, από το 2019 είμαι μέλος της τριμελούς Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΠΣΧ, με ρόλο την αναμόρφωση του προγράμματος, της διδακτέας ύλης και του διδακτικού του υλικού.

Παράλληλα, από το 2007 έχω αδιάκοπη θητεία σε ερευνητικά προγράμματα των τμημάτων Αρχιτεκτονικής των Πολυτεχνικών Σχολών του ΔΠΘ και ΑΠΘ, που έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Στο παραπάνω πλαίσιο, το 2012 έγινα αναπληρωματικό μέλος της διοικούσας επιτροπής της χρηματοδοτούμενης ευρωπαϊκής δράσης EU COST Action TD0408 ‘Soundscape of European Cities and Landscapes’, 2008-2013. Η συμμετοχή μου στην παραπάνω δράση διεύρυνε την ερευνητική μου δραστηριότητα στα θέματα του ηχοτοπίου και οσμοτοπίου (soundscape / smellscape). Ως μέλος της δράσης συνδιοργάνωσα συνέδριο, σχεδίασα περιοδεύουσα έκθεση του ερευνητικού έργου (Soundscape Traveling Exhibition), ενώ επίσης ήμουν μέλος της συντακτικής επιτροπής της ειδικής έκδοσης: Soundscape of European Cities and Landscapes, Oxford, 2013.

Το 2013, η πρόταση μεταδιδακτορικής έρευνας Περπατώντας στην πόλη της Θεσσαλονίκης που κατέθεσα στην Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης, τιμήθηκε με υποτροφία αριστείας που μου επέτρεψε να συνεχίσω την έρευνά μου ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Από το 2012, η παραπάνω ερευνητική δραστηριότητα έχει αποτυπωθεί στην συγγραφή εργασιών που παρουσιάστηκαν σε διεθνή, εθνικά συνέδρια και προσκεκλημένες ομιλίες και εξελίχθηκαν στην διοργάνωση ειδικής συνεδρίας (special session) SenseScapes: Sound+Smell+Light Scape in the Urban Context, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Changing Cities II. Η έρευνα έχει αναγνωριστεί για τις δυνατότητες μάθησης που προσφέρει τόσο στους συμμετέχοντες (εθελοντές) όσο και στους επιστήμονες, έχοντας λάβει βραβείο (Ιούνιος 2014) στο πλαίσιο του διαγωνισμού ιδεών που διοργάνωσε του μουσείο ΝΟΗΣΙΣ «Μαιθαίνω από την πόλη μου», (Grundvig, “The city is my learning space” http://www.thecityismylearningspace.eu/).

Σήμερα συνεχίζω το ερευνητικό μου έργο ως Επιστημονικώς Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που συμμετέχει ως εταίρος στο διεθνές χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα  ΗERSUS, “Enhancing of Heritage Awareness and Sustainability of Built Environment in Architectural and Urban Design Higher Education,ERASMUS+, Key Action 2 (KA2) - Cooperation for innovation and the exchange of good practices, Strategic Partnership in the Field of Higher Education.Παράλληλα, είμαι μέλος της επιστημονικής ομάδας του ΤΑΜ ΑΠΘ, με επιστημονικά υπεύθυνη την πρόεδρο του ΤΑΜ ΑΠΘ, Αλκμήνη Πάκα, που συμμετέχει ως εταίρος στο διεθνές χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα SOS Climate Waterfront, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο της δράσης H2020-MSCA-RISE-2018.

Την τελευταία οκταετία έχω αναπτύξει έντονο οργανωτικό έργο, συμμετέχοντας στη διοργάνωση εντατικών εργαστηρίων αστικού / αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (workshops), εκθέσεων αρχιτεκτονικού έργου, όπως και σε επιτροπές κρίσης διαγωνισμών και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων. Επίσης, έχω αναλάβει διοικητικό έργο, συμμετέχοντας σε επιτροπές του ΑΠΘ, με σημαντικότερες τις συμμετοχές μου: ι) στην Επιτροπή Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του ΑΠΘ, και ιι) στην  Επιτροπή Σπουδών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ (2017-19) - η επιτροπή παρακολούθησε και κατέγραψε ζητήματα που αφορούσαν στην ομαλή εκτέλεση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, πρότεινε αλλαγές και τροποποιήσεις και έφερε σε πέρας την αναμόρφωσή του. Επίσης, από το 2020 είμαι Πρόεδρος και τακτικό μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από τον Οκτώβριο του 2008 συνδυάζω το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μου έργο με εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό έργο σε συνεργασία με ομάδες μελετητών στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών δημοσίων και ιδιωτικών έργων και στην υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Από το 2008 είμαι ιδρυτικό μέλος του ArchSix Architecture Studio, με την Κ. Χουρμουζιάδου. Μελέτες στις οποίες έχω συμμετάσχει έχουν λάβει διακρίσεις σε διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού έργου: ι) το 2010, η αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής του Δημαρχιακού Κτιρίου Θέρμης βραβεύτηκε ως η καλύτερη μελέτη των ετών 2007-2009 στο πλαίσιο του διαγωνισμού αρχιτεκτονικού έργου, ‘Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2010’, ιι) το 2011, η πρόταση με κωδικό αριθμό 7111317, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τις Στάσεις της Νέας Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, συγκαταλέχθηκε στις 20 καλύτερες προτάσεις (από συνολικά 52) που ξεχώρισαν για τον υψηλό βαθμό ανταπόκρισής τους στα κριτήρια του διαγωνισμού, ιιι) το 2012, η πρόταση 85111, έλαβε τη δεύτερη θέση (έπαινο) στον κλειστό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων του προγράμματος International Baccalaureate, του Κολλεγίου Ανατόλια.

Σύνδεσμος ΜΟΔΙΠ: https://qa.auth.gr/el/cv/ksakanta

k_sakantamis

Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο:
Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός με Περιβαλλοντική Οπτική

Επικοινωνία:
ksakanta@arch.auth.gr

 

Ώρες γραφείου:

Χειμερινό εξάμηνο:
Τρίτη 10:00-14:00, κατόπιν συνεννοήσεως

Θερινό εξάμηνο:
Πέμπτη 10:00-14:00, κατόπιν συνεννοήσεως

Scroll to top