Προβολή ντοκιμαντέρ Βίλα Ιόλα: Ταξίδι στον χώρο και χρόνο_Τρίτη 18/12/2018

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στη προβολή του ντοκιμαντέρ του Θάνου Αγγελή (σκηνοθεσία) και Μανώλη Οικονόμου (αφήγηση-έρευνα) με τίτλο:

Βίλα Ιόλα: Ταξίδι στον χώρο και χρόνο

που θα γίνει την Τρίτη 18/12/2018, ώρα 19:00, στην αίθουσα 301 του τμήματος.

Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 60΄. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μανώλη Οικονόμου, έναν απο τους δημιουργούς.

Η προβολή γίνεται με αφορμή την έκθεση Αλέξανδρος Ιόλας:Η κληρονομιά που βρίσκεται την περίοδο αυτή στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Διάρκεια έκθεσης: 6 Οκτωβρίου 2018 – 20 Ιανουαρίου 2019).

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Tο ντοκιμαντέρ Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο είναι ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας, και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης.
Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες.
Για πρώτη φορά από το 1987 η ανιψιά του Ιόλα, Λένα Κουτσούδη – Ιόλα και ο σύζυγος της Γκυ Νατάν, μιλούν για την ιστορία του κτιρίου το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους και μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθώντας την ιστορία της Λένας Ιόλα, ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συλλέκτη, αποκρυπτογραφούμε πτυχές της παράξενης αυτής οικίας και για πρώτη φορά καταρρίπτουμε μύθους που την περιβάλουν.

Σύντομα βιογραφικά των δημιουργών

Θάνος Αγγελής

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ και 8 χρόνια ζωγραφική στο εργαστήρι εικαστικών σπουδών “Εργοδιδασκαλείον” της Ειρήνης Κουτρίδου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο και την διαφήμιση σαν σκηνοθέτης και μοντέρ.

Μανώλης Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Αιγυπτιότες και μεγάλωσε στη Νιγηρία.
Έχει σπουδάσει πολιτισμολογία, διακοσμητική και αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο Atelier66 των Σουζάνα και Δημήτρη Αντωνακάκη καθώς και στο γραφείο Μιχάλης Φωτιάδης και Συνεργάτες, όπου ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας μελέτης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Από το 2010 έως και το 2016 ήταν αρχισυντάκτης στο αρχιτεκτονικό e-περιοδικό GreekArchitects και στο web κανάλι Gratv. Από το 2017 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects, είναι ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού ηλεκτρονικού περιοδικού Archetype.gr
Τα ενδιαφέροντά πολλά, από την αρχιτεκτονική μέχρι και τον κινηματογράφο. Αρθρογραφεί και διατηρεί την ενότητα «Οδοιπορικά». Τα ερευνητικά του κείμενα ασχολούνται συστηματικά με την καταγραφή κτιρίων, εγκαταλελειμμένων αλλά και σε λειτουργία, καταγράφοντας τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την κοινωνία, την πολιτική και την οικονομία της εποχής τους.
Έχει επιμεληθεί την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία καθώς και την παραγωγή τηλεοπτικών εκπομπών, αφιερωμάτων, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκπομπές Αρτιμέλλων, Κατοικημένη αυτοβιογραφία, ArtAlk, αφιερώματα για τη 13η και 14η Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τα ντοκιμαντέρ Made in Athens και το Βλέμμα του αρχιτέκτονα καθώς και τη ταινία Μαρμαρυγή*.
Είναι συμπαραγωγός στο αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βίλα Ιόλα. Ταξίδι στο χρόνο και τον χώρο» όπου υπογράφει την έρευνα, το σενάριο και την παρουσίαση.
Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στον αρχιτεκτονικό τύπο.

Scroll to top