ΜΟΥΣΕΙΑ 11

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

Το καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο της μουσειολογίας πραγματοποιήθηκε και πάλι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Τη φορά αυτή μετείχαν ενεργά, πλην του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσειολογία» του Α.Π.Θ. και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το πάντα φιλόξενο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Συμμετείχαν 59 εισηγητές από διαφορετικούς επαγγελματικούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς  χώρους, οι 47 από τους οποίους ήταν μουσειολόγοι με μεταπτυχιακό μουσειολογικό τίτλο τουλάχιστον. Οι θεματικές ήταν: «Μουσειολογία και διεπιστημονικότητα», «Μουσειολογία και εκπαίδευση» και «Μουσειολογία και συμμετοχική αντίληψη». Και οι τρεις θεματικές βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης μουσειολογίας και αφορούν και οι τρεις τόσο τη θεωρία, όσο και την πράξη, κάτι το οποίο φάνηκε και από το περιεχόμενο των εισηγήσεων.

Επρόκειτο για ένα πολύ επιτυχημένο συμπόσιο γιατί οι εισηγήσεις ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, παρά τον ασφυκτικά λίγο χρόνο που αναγκαστικά τους διετίθετο, γιατί έγινε φανερό ότι η μουσειολογία έχει σαφέστερη, από ότι στο παρελθόν,  γνώση των θεωρητικών της εργαλείων, γιατί τέθηκαν πολύ σοβαρά οι όροι άσκησης του επαγγέλματος, γιατί συνομίλησαν και αντιλήφθηκαν την κοινότητα των προβλημάτων  τόσο οι πτυχιούχοι όσο και έμπειροι στον μουσειακό χώρο συνάδελφοί και γιατί φάνηκε ότι ακόμα και σε χώρους από παράδοση συντηρητικούς,  η νέα ειδικότητα του μουσειολόγου όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται πλέον με καχυποψία αλλά της ανατίθενται αρκετά καθήκοντα, αν και περιορισμένα ακόμη. Μένει στους μουσειολόγους να ξεκαθαρίσουν, μέσω της έρευνας, της διδασκαλίας και της άσκησης του επαγγέλματος, ότι μπορούν να εποπτεύσουν και να διαχειριστούν ένα ακόμη μεγαλύτερο εύρος της μουσειακής πράξης.

 

 

Scroll to top