Διεθνής διάκριση ομάδας φοιτητών του τμ. Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Οι προπτυχιακοί φοιτητές Ηλίας Βούρας, Φοίβος Κουκόπουλος, Αντρέας Σταυριανουδάκης και Αικατερίνη–Γεωργία Τούσκα απέσπασαν έπαινο στην διεθνή έκθεση “25th International Urban Planners Exhibition”, με το project ‘Μulti-Level Egnatia’ και επιβλέποντες καθηγητές στο εργαστήριο του Αστικού Σχεδιασμού του τμ. Αρχιτεκτόνων τους Ευαγγελία Αθανασίου, Νικόλαο Καλογήρου, Αλκμήνη Πάκα, Κωνσταντίνο Σακαντάμη και Χάρις Χριστοδούλου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου του 2016 στη Sremska Mitrovica της Σερβίας, υπό την αιγίδα του STPA – “Serbian Town Planners Association”. Οι μελέτες που συμμετείχαν στην έκθεση εκπροσωπούσαν 14 διαφορετικές κατηγορίες, μια εκ των οποίων αφορούσε φοιτητικά project (10% του συνόλου των μελετών). Μια πρώτη επιτροπή αξιολόγησης, με μέλη τους Branislav Antonic, Bojan Alimpic και Nikola Simic, προχώρησε στην επιλογή ενός περιορισμένου αριθμού μελετών προς έκθεση, ενώ μια δεύτερη επιτροπή αποτελούμενη από τους Prof. dr Vladimir Macura, Mirjana Vašut, Prof. dr Darko Reba, Ljubiša Mitic και Zoran Hebar βράβευσε τις μελέτες που ξεχώρισαν ανά κατηγορία. Το project ‘Μulti-Level Egnatia’ διακρίθηκε μεταξύ των φοιτητικών συμμετοχών.

Το project βασίζεται σε  μια στρατηγική για την επανεκκίνηση του αστικού δυναμικού του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης κατά μήκος της Εγνατίας και εστιάζει στον άξονα Αχειροποίητου-Αγίας Σοφίας με σκοπό την ενοποίηση των δύο μνημείων. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει την υποβάθμιση του εν λόγω τμήματος αναδεικνύοντας τα πολλαπλά στρώματα της ιστορίας της πόλης, συνδυάζοντας ένα υπόγειο αρχαιολογικό μουσείο με τις εισόδους του Μετρό και ενοποιώντας την παρούσα συνθήκη (βιωμένη ποιότητα του χώρου)  με την ιστορία (αρχαία μνημεία) και το μέλλον (δημιουργία μετρό, city-branding) της.

*Ο STPA αποτελεί μια ένωση Σέρβων πολεοδόμων με 60 και πλέον χρόνια παρουσίας. Το 2009 αναδείχθηκε σε ισότιμο μέλος του ευρωπαϊκού συμβουλίου “European Council of Spatial Planners”. Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας διοργανώνει την έκθεση International Exhibition of Urbanism. Φέτος συμπληρώνονται 25 έτη διοργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον φορέα:

http://www.uus.org.rs/

https://www.facebook.com/salonurbanizma/?__mref=message_bubble

pinakida

Scroll to top