Διάλεξη A. Τούρτας / Τετάρτη 09-03-2022, 19:00 / Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα / ΔΠΜΣ “Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού”

Διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://authgr.zoom.us/j/7233870067
passcode: 1234

 

Αλέξανδρος Τούρτας, Αρχαιολόγος PhD
Εξειδικευμένος στην ενάλια αρχαιολογία

Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2007) με Κατεύθυνση στην Αρχαιολογία. Εκπόνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές αρχικά στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (2010), όπου εξειδικεύθηκε σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων, και στη συνέχεια στο τμήμα Ενάλιας Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Southampton (2014). Το 2017 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την προστασία και την αξιοποίηση ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Αυτή την περίοδο είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με κατεύθυνση στη Μουσειολογία. Ταυτόχρονα διδάσκει  ως συμβασιούχος στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαθήματα που αφορούν το αντικείμενο της Ενάλιας Αρχαιολογίας.
Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ανασκαφών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στη Βεργίνα, η υποβρύχια έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων κ.α., και είναι μέλος ερευνητικών ομάδων σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος δύτης και ειδικεύεται στην εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αρχαιολογική διαδικασία. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα ερευνητικά ιδρύματα και διάφορες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Από το 2018 είναι μόνιμος συνεργάτης του Εργαστηρίου Τοπογραφίας (LabTop) του Τμήματος Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Scroll to top