Διάλεξη της αρχιτέκτονος και ποιήτριας Φοίβης Γιαννίση_Τρίτη 21/02/2017

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στην διάλεξη της αρχιτέκτονος και ποιήτριας

Φοίβης Γιαννίση

με τίτλο:

Χιμαιρικές ποιητικές

Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301.

Η θεματική της διάλεξης:

Οι αρχαιοελληνικές πηγές μας προσφέρουν κάποια παραδειγματικά υποκείμενα της ποιητικής περφόρμανς, όπως τον διαβάτη/περιπατητή (πλάνητα ή βοσκό) και τον ποιητή/ζώο (τζιτζίκι, αηδόνι). Ποιά είναι η σχέση μεταξύ των περιβαλλουσών υλικών συνθηκών, όπως η αρχιτεκτονική, η γεωγραφία, ή ο καιρός και της σωματικότητας του επιτελεστικού υποκειμένου;

Η διάλεξη θα περιγράψει ποιητικά/αρχιτεκτονικά έργα εν εξελίξει που εκκινούν από αυτά τα παραδείγματα αρχαίας ποιητικής με στόχο την ανακατασκευή τρόπων του γίγνεσθαι-άλλο. Λόγω της φύσης τους τα έργα αναπόφευκτα διερευνούν τα όρια της εμπειρίας και της αναπαράστασης.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Φοίβη Γιαννίση είναι αρχιτέκτων (ΕΜΠ) και ποιήτρια. Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζει στον Βόλο. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Lyon II- Lumière (1994), και Humanities Fellow του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (2016).

Το έργο της ακροβατεί ανάμεσα στην ποίηση, την περφόρμανς και την εγκατάσταση διερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ φωνής και γραφής με το σώμα, τον τόπο και τη μνήμη. Στα 201Ο ήταν Εθνικός Επίτροπος για την ελληνική συμμετοχή στην 12η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με το έργο Κιβωτός. Παλαιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες. Στα 2012 εξέθεσε στο ΕΜΣΤ (Αθήνα)την ποιητική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ, και στα 2015 την εγκατάσταση ΑΙΓΑΙ-Ω_ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη (Αθήνα) μαζί με την Ίριδα Λυκουριώτη. Στα 2016 παρουσίασε στη Νέα Υόρκη την διάλεξη/περφόρμανς Νomos-The Land Song.

Έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία ποίησης, με πιο πρόσφατο την Ραψωδία (Gutenberg, 2016) και δύο μονογραφίες ((Classical Greek Architecture: The invention of the modernity (Flammarion, 2004) and Récits des Voies. Chant et Cheminement en Grèce archaïque (Jéme Millon, 2006). 

 ιστοσελίδα: phoebegiannisi.net

GIANISSI

Scroll to top