Διάλεξη: Ορέστης Πάγκαλος | Τρίτη 1 Ιουνίου, 19:00

https://authgr.zoom.us/j/93068883100?pwd=NVVNRE1LZG1kMDdrRHRYOE84M0c4QT09

Passcode: 731743

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. σας προσκαλεί στη διάλεξη του Ορέστη Πάγκαλου, διδάσκοντος στο Μ.Π.Σ. «Τέχνη και Δημόσιος Χώρος», Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Δ.Π.Μ.Σ. «Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία» του Α.Π.Θ., με τίτλο

Μνημεία κατά λάθος

Η εισήγηση εξετάζει σειρά από παραδείγματα κατά τα οποία πρακτικές, διαδικασίες και τυχαίες διαδικασίες οδηγούν σε μορφές και αφηγήσεις που έχουν  αποτέλεσμα τη μνημειοποίηση τόπων και τη μουσειοποίηση αντικειμένων.

Με αφορμή παρατηρήσεις τόσο στους δρόμους σε αστικά περιβάλλοντα όσο και σε τοπία της υπαίθρου, σε εκθέματα σε ανοιχτά μουσεία και σε προσωπικές συλλογές, καθώς επίσης και σε συλλογικές και κοινοτικές πρακτικές, εξετάζονται α) ποια στοιχεία από τους σημερινούς δρόμους θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μελλοντικά ανοιχτά μουσεία και εκθέσεις, και β) ποιες περιπτώσεις σε πόλεις και ύπαιθρο αντιμετωπίζονται –ανεπίσημα- ως σύγχρονα μνημεία που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και επίσημα ως τέτοια.

Τέλος, επισημαίνονται τα ζητήματα και οι προβληματισμοί που αναδύονται για τις περιπτώσεις αντίστοιχων εγχειρημάτων αυτοσχέδιων συλλογών, μικρών μουσείων και συντήρησης δομών στους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

Συνοπτικό βιογραφικό:

Ο Ορέστης Πάγκαλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Είναι διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Εικαστικές Τέχνες – Τέχνη και Δημόσιος Χώρος’ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο ΔΠΜΣ ‘Σημειωτική, Πολιτισμός και Επικοινωνία’ του ΑΠΘ και στο ΔΠΜΣ ‘Προηγμένα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών’ του ίδιου ιδρύματος.

Από το 2017 παρουσιάζει ετήσιες αυτοτελείς διαλέξεις στο Μεταπτυχιακό ‘Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: σχεδιασμός, χώρος, πολιτισμός’ του ΕΜΠ, ενώ έχει επίσης παρουσιάσει εισηγήσεις στα ΔΠΜΣ ‘Μουσειολογία και Διαχείριση Πολιτισμού’, ‘Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα’ του ΑΠΘ, και στο ‘Integrated Media Arts’ Master in Fine Arts του Hunter College City University of New York.

Από το 1993 ασχολείται ενεργά με την τέχνη του δρόμου έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες τοιχογραφίες. Από το 2016 είναι συνεπιμελητής της σειράς βιβλίων Η ιστορία του γκραφίτι στην Ελλάδα, και από το 2018 είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του διεθνούς συνεδρίου ‘Tag Conference, name writing in public space in History and Today’.

Έχει πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις σε εκθέσεις και στον δημόσιο χώρο, έχει σκηνοθετήσει μουσικά βίντεο, έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ και σε ερευνητικά προγράμματα, και έχει υπάρξει μέλος πληθώρας συλλογικών έργων και εγχειρημάτων.

Scroll to top