Διάλεξη Λάζαρου Καραλιώτα_Τρίτη 19/12/2017

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σας προσκαλεί στη διάλεξη του

Λάζαρου Καραλιώτα
λέκτορα Αστικής Γεωγραφίας, School of Geographical and Earth Sciences, University of Glasgow

με τίτλο:

Δύο ιστορίες μιας πόλης: αστικές πολιτικές λιτότητας και αστικές χειραφετητικές πολιτικές στην Θεσσαλονίκη

Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301 του Τμήματος.

Η θεματική της διάλεξης

Η καθημερινή ζωή στις Ελληνικές πόλεις υφίσταται βαθείς μετασχηματισμούς κατά την διάρκεια της λεγόμενης ‘Ελληνικής κρίσης’. Οι επιπτώσεις επτά ετών δογματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας αποτυπώνονται στο αστικό πεδίο μέσα από πολλαπλά πεδία αποκλεισμών και επισφάλειας. Ενώ οι πολιτικές αυτές και οι συνέπειες τους έχουν συζητηθεί εκτενώς, σχετικά λιγότερη σημασία έχει δοθεί στις χειραφετητικές πολιτικές της καθημερινής ζωής που αναδύθηκαν στις Ελληνικές πόλεις. Από προσωρινές αγορές ‘χωρίς μεσάζοντες’, έως κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης, συνεργατικές δομές και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους εργασίας, ένα πλήθος αστικών κοινωνικο-χωρικών πειραματισμών αμφισβητούν τις ‘αστικές πολιτικές λιτότητας’, ανοίγοντας αστικούς πολιτικούς χώρους και ιχνογραφώντας εναλλακτικά μονοπάτια συλλογικής οργάνωσης της ζωής στις πόλεις.
Βασίζοντας την ανάλυση στην Θεσσαλονίκη, η παρούσα εισήγηση διερευνά τις πολύπλοκες δυναμικές των αστικών πολιτικών λιτότητας και της (επανα-) πολιτικοποίησης του αστικού χώρου. Βασισμένη σε μία κατανόηση της πολιτικής ως μια διαδικασία που αναπτύσσεται μέσα και μέσω του αστικού χώρου, η εισήγηση ισχυρίζεται πως οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης βάσης τοποθετούν την πόλη της ισότητας μέσα, ενάντια και πέρα από την πόλης της λιτότητας. Για να το πετύχει αυτό, η εισήγηση επιδιώκει να χαρτογραφήσει τους αστικούς χώρους και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που συναθροίζονται γύρω από χειραφετητικές πολιτικές και να αναλύσει κάποιες από τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που αναδύονται, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν πέρα από την κυρίαρχη οργάνωση της πόλης.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Λάζαρος Καραλιώτας είναι λέκτορας Αστικής Γεωγραφίας στο School of Geographical and Earth Sciences του University of Glasgow. Είναι υπεύθυνος εκδόσεων Βιβλιοκριτικών και υπεύθυνος Social Media για το περιοδικό Urban Studies και συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Soundings. έχει εργαστεί ως Hallsworth Research Fellow στο School of Environment, Education and Development του University of Manchester και ως Urban Studies Foundation Postdoctoral Fellow στο School of Geographical and Earth Sciences του University of Glasgow. Η δουλειά του τοποθετείται στην διασταύρωση των συζητήσεων γύρω από τις έννοιες του αστικού και του πολιτικού. Συγκεκριμένα, εκκινεί από την αστική πολιτική οικονομία, την θεωρία του Λόγου και τα πολιτικά κείμενα του Jacques Rancière με στόχο να διερευνήσει την κυρίαρχη οργάνωση του αστικού χώρου καθώς και την αμφισβήτηση της από αστικές εξεγέρσεις και κινήματα. Το εν εξελίξει ερευνητικό του πρόγραμμα διερευνά την ανάδυση των αστικών κινημάτων βάσης και δικτύων αλληλεγγύης την περίοδο της «Ελληνικής κρίσης». Η έρευνα αναδεικνύει τις πολιτικές δυνατότητες που ανοίγουν τέτοια πολιτικά εγχειρήματα καθώς και τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν, θεσμοθετώντας χειραφετητικές αστικές πολιτικές.

Scroll to top