«Δημιουργώντας πράσινες οάσεις στις πόλεις» Φοιτητικός διαγωνισμός ιδεών για βιώσιμους χώρους πρασίνου

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 20 Ιανουαρίου 2017

www.greenspaces.gr/prasinesoaseis

Έναν πρωτότυπο διαγωνισμό για φοιτητές/ριες αρχιτεκτονικής που θέλουν να εμπνευστούν βιώσιμους πράσινους χώρους στις πόλεις, διοργανώνει το WWF Ελλάς με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ. Πυρήνα του διαγωνισμού αποτελεί ο σχεδιασμός «πράσινων οάσεων» στις ελληνικές πόλεις, ώστε να αναδειχθούν προτάσεις για δημιουργία ή ανάπλαση πράσινων χώρων, δημόσιων και ανοιχτών στη γειτονιά, με χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης. Αναζητούνται προτάσεις για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στην πόλη που θα ενσωματώνουν στοιχεία τα οποία θα τύχουν της ανταπόκρισης και συμμετοχής των πολιτών. Αναζητούνται προτάσεις στις οποίες το πράσινο και γενικότερα οι περιβαλλοντικές λειτουργίες θα είναι τα κυρίαρχα συστατικά.

Όροι Διαγωνισμού:

– Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές/ριες (από τρίτο έτος και πάνω) των επτά Αρχιτεκτονικών Σχολών και Τμημάτων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ξάνθης, Χανίων, Ιωαννίνων).

– Κάθε φοιτητής/ρια μπορεί να δηλώσει συμμετοχή είτε μόνος/η του/ης είτε ως μέρος ομάδας φοιτητών/ριών.

– Ενθαρρύνεται η διατμηματική συνεργασία, με συμμετοχή στις ομάδες φοιτητών/ριών από σχολές Γεωγραφίας, Πολεοδομίας-Χωροταξίας, Οικονομικών επιστημών, Γεωπονικής, Περιβάλλοντος και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Τοπογραφίας. Στην περίπτωση διατμηματικής συνεργασίας, ο/η υπεύθυνος/η (εκπρόσωπος) της ομάδας θα είναι φοιτητής/ρια Αρχιτεκτονικής Σχολής ή Τμήματος.

– Για κάθε συμμετοχή, θα υπάρχει καθηγητής/ρια (μέλος ΔΕΠ ή εντεταλμένος/η διδασκαλίας ΠΔ 407 όλων των βαθμίδων) Αρχιτεκτονικής Σχολής ή Τμήματος της χώρας που θα την επιβλέπει και συμβουλεύει, υποχρεωτικά από την ίδια Σχολή ή Τμήμα με τον/ην συντονιστή/ρια φοιτητή/ρια. Η δήλωση ονόματος συμβούλου καθηγητή/ριας είναι υποχρεωτική για την εγγραφή στο σύστημα και την υποβολή της πρότασης.

– Κάθε συμμετοχή μπορεί να συμμετέχει με μία πρόταση ανά κατηγορία μεγέθους χώρου πρασίνου.

 

– Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου 2017 και ακολούθως ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις.

 

Θα βραβευτούν συνολικά 10 συμμετοχές. Ένας μεγάλος νικητής θα λάβει συμβολικό χρηματικό έπαθλο 1.500€. Δυο νικητές θα λάβουν συμβολικό χρηματικό έπαθλο 500€ έκαστος και επτά διακριθέντες συμμετέχοντες που θα λάβουν έπαινο για την ιδέα τους.

– Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει ηλεκτρονικά απο τον/ην συντονιστή/ρια, σε ειδική πλατφόρμα στη σελίδα του διαγωνισμού (υποβολή προτάσεων – upload area), σε αρχεία μορφής pdf.

 

– Κάθε πρόταση προς υποβολή θα περιλαμβάνει:

  1. Δύο (2) πινακίδες Α0 κατακόρυφου προσανατολισμού (αποκλειστικά σε format portrait), όπου μεταξύ άλλων θα απεικονίζεται ο γεωγραφικός εντοπισμός του χώρου, ο περιβάλλων χώρος της πόλης σε χάρτες ή σχέδια ή σκίτσα και τα σκίτσα της πρότασης.
  2. Τεύχος Α4, κατακόρυφου προσανατολισμού (αποκλειστικά σε format portrait), με το σκεπτικό της πρότασης, την αιτιολόγηση της παρέμβασης, και κοστολόγηση της πρότασης για κατασκευή ή ανάπλαση του χώρου πρασίνου και την ετήσια συντήρηση.

– Οι προτάσεις που θα αναδειχθούν θα είναι δημόσια διαθέσιμες. Θα αποτελέσουν τον «οδηγό καλών πρακτικών» που θα αποσταλεί στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές προκειμένου να αποτελέσουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις για την βελτίωση των αστικών χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις. Ακόμη, επιδιώκεται η οργάνωση έκθεσης με τις βραβευμένες προτάσεις.

 

Η πλήρης προκήρυξη του διαγωνισμού στον σύνδεσμο:

www.greenspaces.gr/prasinesoaseis

 

 

Scroll to top