Για τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματός μας Νίκο Μουτσόπουλο

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων τιμά την μνήμη του ομότιμου καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου που έφυγε από τη ζωή στις 13/3/2019. Γεννημένος στην Αθήνα το 1927, απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. (1953), διδάκτορας της ίδιας Σχολής, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1963) και με μεταπτυχιακές σπουδές αρχαιολογίας στη Σορβόννη, εκλέχτηκε καθηγητής του νεοσύστατου Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. το 1958, στην έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας.

Η συμβολή του καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.. Το μακρόχρονο διδακτικό του έργο ήταν βασισμένο στην πρωτότυπη ερευνητική του δραστηριότητα με αντικείμενο την καταγραφή και μελέτη της ανώνυμης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, των ιστορικών πόλεων και οικισμών της βόρειας Ελλάδας, της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ναοδομίας, εθίμων και τοπικών διαλέκτων των ανώνυμων μαστόρων που σχετίζονταν με τις κατασκευές που μελετούσε. Η συγκροτημένη και βαθιά γνώση του καθηγητή Μουτσόπουλου της ιστορικής, κοινωνικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας των υλικών και άυλων  συνιστωσών των μνημείων που μελέτησε υπήρξε πρωτοποριακή και μοναδική στον ελληνικό χώρο. Με τη βοήθεια των συνεργατών του, αλλά και των φοιτητών του στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο βυζαντινής, μεταβυζαντινής και ανώνυμης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καταγράφοντας συστηματικά μνημεία και κατασκευές,  μεγάλο μέρος των οποίων επρόκειτο να χαθεί μέσα  στις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα καθώς η προστασία τους δεν κατέστη εφικτή, έναντι της πιεστικής ανάγκης εκμετάλλευσης του χώρου, των μεταπολεμικών αναγκών στέγασης και των νέων προτύπων κατοίκησης.

Πολυγραφότατος, μέλος Ελληνικών και διεθνών Συμβουλίων και Ινστιτούτων (Ι.Co.Mo.S, I.B.I) με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με πολλαπλές διεθνείς και εθνικές τιμητικές διακρίσεις συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις και την επιστημονική του ακτινοβολία στην εκπαίδευση πολλών γενεών αποφοίτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ..

Scroll to top