Ανοιχτή Διάλεξη Αρχιτεκτονικής ‘μικροκατοικια’

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00  θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Σοφίας Βυζοβίτη, Αρχιτέκτονα και Αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε αναφορά με την πρόσφατη μονογραφία της ‘Μικροκατοικία – Άτλαντας για αρχιτέκτονες’.
Επαναφέροντας το ενδιαφέρον για το οικιακό στο πλαίσιο μιας συζήτησης για το ελάχιστο, ο όρος μικροκατοικία διεκδικεί σημαίνουσα θέση στη διατύπωση εναλλακτικών μοντέλων κατοίκησης, την αναθεώρηση αντιλήψεων και πρακτικών. Γενετικά μοντέλα της μικροκατοικίας βρίσκονται στην ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, στη συζήτηση για τη στοιχειώδη διαβίωση, όπως το κελί, ο θάλαμος, η κάψουλα. Κάποια αποτελούν ευρήματα βιομηχανικά, επινοήσεις της παγκοσμιοποίησης των μεταφορών, όπως τα εμπορευματοκιβώτια και τα ρυμουλκούμενα. Άλλα ανατρέχουν σε αρχετυπικά παραδείγματα όπως η πρωτόγονη καλύβα, ή το πιθάρι του Διογένη. Ως ταξινομικές κατηγορίες αποτελούν και θεωρητικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη αρχιτεκτονική σκέψη. Έννοιες που σχετίζονται με την ελάχιστη δομή, ικανές να παράγουν μια νέα αρχιτεκτονική αφήγηση για την κατοίκηση του μέλλοντος.
Η διάλεξη γίνεται στα πλαίσια του workshop IOLAS SHELTER και εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων της έκθεσης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018 ώρα 20:00  
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός Helexpo) Θεσσαλονίκη
Είσοδος ελεύθερη
Scroll to top