Τσακαλίδου Βενετία

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα

Η Βανέσσα Τσακαλίδου αποφοίτησε το 1997 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με άριστα, αφού παρακολούθησε ένα εξάμηνο στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (ΙUAV) με το πρόγραμμα Erasmus. Το 1998 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό (M.Arch. in Architectural Design) στην Bartlett School of Architecture του University College London υπό την επίβλεψη του καθηγητή Peter Cook. Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. υπό την επίβλεψή του καθ. Α. Κωτσιόπουλου στη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των ερμηνευτικών θεωριών του χώρου. Η διατριβή αυτή με τίτλο: ‘Η συνθετική λογική της παρεμβολής στην αρχιτεκτονική’ επιδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποτροφιών στην έρευνα ‘Ηράκλειτος’ και βαθμολογήθηκε με άριστα.

Έχει συμμετάσχει σε (6) ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. Από το 2018 είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία της αρχιτεκτονικής. Ήταν εντεταλμένη λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ. [2003-2007] και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. [2006-2016]. Ήταν μέλος της ομάδας επίβλεψης διεθνών εργαστηρίων-workshops και της διδακτικής ομάδας του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης ‘Περιβαλλοντικός Αστικός Σχεδιασμός’. Από τον Νοέμβριο του 2015 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΑΠΘ ‘Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός’.

Ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων: ‘Μοντερνισμός και αρχιτεκτονική εκπαίδευση’ do_co.mo.mo_03 και ‘Μνήμη – Μουσείο – Πόλη’, μέλος της συντακτικής ομάδας στο Τεχνικό Περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ, υπεύθυνη για την επιμέλεια των ετήσιων εκδόσεων ‘KTIΡIO Αρχιτεκτονική + Design’ (2007-2011), καθώς και για την επιμέλεια αφιερωμάτων της διεθνούς επετηρίδας ‘Αρχιτεκτονικά Θέματα’ και ‘Θέματα Χώρου και Τεχνών’.

Το 2009 ίδρυσε το γραφείο 40.22.Architects, με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Τόσο το ερευνητικό όσο και εφαρμοσμένο της έργο έχουν παρουσιαστεί σε 38 συνέδρια και διαλέξεις, σε 44 εκθέσεις, καθώς και σε 60 ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις, περιοδικά και ιστοτόπους (15η διεθνής έκθεση αρχιτεκτονικής La Biennale di Venezia, Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων ΕΙΑ, 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ 2013, 2014, 2015 & 2016, 2017, 4η & 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, ‘Θεσσαλονίκη 1912-2012: Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας’). Έχει, επίσης, αποσπάσει βραβεία και σημαντικές διακρίσεις (2 διεθνή βραβεία, 1 έπαινο, 1 Α’ βραβείο, 1 Β’ βραβείο, 1 εύφημο μνεία, 3 εξαγορές κ.α.).

Τo 2014 ίδρυσε τη διεπιστημονική ερευνητική ομάδα ‘Akalyptos SKG’.

Από το 2009 είναι Εθνική Επίτροπος για το διεθνές βραβείο Piranesi, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σλοβενία. Είναι μέλος του καταλόγου κριτών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών 2014-2016 στις κατηγορίες Αρχιτεκτονικών Μελετών & Μελετών Αστικού Σχεδιασμού. Από το 2014 αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα ‘Περιβάλλον – Πράσινες υποδομές της πόλης’ και από το 2018 αποτελεί μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του ΤΕΕ.

 

 

Επίκουρη Καθηγήτρια

Γνωστικό αντικείμενο: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Επικοινωνία: vtsakalidou@arch.auth.gr