Τέλλιος Αναστάσιος

Βιογραφικό:
Ο Αναστάσιος Τέλλιος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ) και στη Bartlett School of Architecture του UCL, Λονδίνο (M.Arch Dist. UCL). Είναι διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρ. ΑΠΘ), στη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των ερμηνευτικών θεωριών του. 

Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του έρευνας ασχολήθηκε με ζητήματα αρχιτεκτονικής, θεωρίας και κριτικής και ειδικότερα με τις σχέσεις αρχιτεκτονικής, εικόνας και αναπαράστασης. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα σχετικά με τον προηγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον εννοιολογικό χωρικό πειραματισμό, τις σύγχρονες θεωρίες σχεδιασμού, την έρευνα μέσω του σχεδιασμού και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. 

Από το 2008 είναι Eπίκουρος Kαθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: Θεωρία και Πρακτική, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Συμμετέχει σε έργα, ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στους ευρύτερους τομείς του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Συμμετείχε σε 29 επιστημονικά συνέδρια και 17 εργαστήρια (workshops) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε 8 ερευνητικά και χρηματοδοτούμενα προγράμματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού και εκπαίδευσης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και μονογραφίες, μεταξύ άλλων τα ‘Συνεκδοχές: αρχιτεκτονική, εικόνα, χωρική αναπαράσταση’ (Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2011) και Agile Design, advanced architectural cultures’ (CND publications, Thessaloniki, 2014). Έχει 21 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε εκδόσεις και περιοδικά και 19 σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τμήματα της δουλειάς του, ερευνητικής, θεωρητικής και πρακτικής, ατομικής ή ως μέλος ομάδων έχουν εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε 24 εκθέσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και σε πάνω από 25 ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Τομείς ερευνητικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος:
Αρχιτεκτονική σύνθεση, αστικός σχεδιασμός, περιβαλλοντικός σχεδιασμός, προηγμένες τεχνολογίες σχεδιασμού, σύγχρονες αρχιτεκτονικές θεωρίες, έρευνα μέσω σχεδιασμού.

Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο:
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Θεωρία και Πρακτική 

Επικοινωνία:
ttellios@arch.auth.gr