Σακελλαρίδου Ειρήνη

Dipl. Arch., MArch, PH.D Professor AUTh.

Πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού το 1979 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ με άριστα, (υπότροφος ΙΚΥ σε όλα τα έτη σπουδών).

Στο διάστημα 1979-1982 φοίτησε με υποτροφία (UBC Graduate Fellowship) στην Αρχιτεκτονική Σχολή του University of British Columbia, στο Βανκούβερ του Καναδά, με εξειδίκευση στον Αρχιτεκτονικό Προγραμματισμό, την Περιβαλλοντική Ψυχολογία και την Σημειωτική του Χώρου, (πρόγραμμα διετές με διατριβή τύπου MPhil). Στην διατριβή της επικεντρώθηκε στην θεωρία του σχεδιασμού και του νοήματος του αρχιτεκτονικού έργου (MArch 1982). Της απενεμήθη το βραβείο Wolfgang Gerson για αριστεία στις σπουδές.

Εκπόνησε ως υπότροφος του ΙΚΥ διδακτορική διατριβή στην Bartlett School of Architecture and Planning, University College London (Ph.D 1994) με επιβλέποντα τον Prof. Bill Hillier. H διατριβή της αφορούσε το ζήτημα της λογικής της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, της κεντρικής ιδέας και της ανάλυσης του προσωπικού ιδιώματος.

Είναι καθηγήτρια του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 Έχει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, καθώς και συμμετοχές με ανακοινώσεις σε συνέδρια και στρογγυλά τραπέζια. Έχει συγγράψει ή συμμετάσχει στην συγγραφή 2 αρχιτεκτονικών μονογραφιών (έκδοση σε αγγλικά, ιταλικά και κινέζικα).

Το ερευνητικό έργο της εκτείνεται στους τομείς του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της ανάλυσης της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, της κεντρικής ιδέας, της προσωπικής αρχιτεκτονικής γραφής και του νοήματος του χώρου.


Έχει ιδιαίτερα εκτενές εφαρμοσμένο αρχιτεκτονικό έργο ως ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου SPARCH SAKELLARIDOU / PAPANIKOLAOU ARCHITECTS, (www.sparch.gr), με γραφεία στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το έργο αυτό είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, μεγάλο δε μέρος του είναι υλοποιημένο. Εχει βραβευτεί με περισσότερα από 20 βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εκ των οποίων τα 12 είναι πρώτα βραβεία. Είναι ευρύτατα δημοσιοποιημένο στην Ελλάδα και διεθνώς και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 20 διαλέξεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, ΗΠΑ, Αυστραλία. Έχει βραβευθεί με 12 διεθνή και ελληνικά βραβεία αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων: High Commendation World Architecture Festival 2008, 2 υποψηφιότητες για το βραβείο Mies van der Rohe 2003 και 2008, Βραβείο ΕΙΑ 2000, 2 Ειδικές Mνείες ΕΙΑ 2008 και 2013, Βραβείο Άρη Κωνσταντινίδη 2005, 2 Iconic Buildings Awards του German Design Council 2013. Έχει εκτεθεί σε 36 εκθέσεις αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων στην Biennale Βενετίας και Triennale Μιλάνου, στο Παρίσι, Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Βαρκελώνη, Ρόττερνταμ, Τόκυο.

Καθηγήτρια

Γνωστικό αντικείμενο:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: θεωρία και πρακτική. Ανάλυση αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε διαφορετικές κλίμακες, (σύνθετο κτίριο, πόλη). Σύγχρονες αρχιτεκτονικές θεωρίες. Μαθήματα
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός
Θεωρία Χώρου και Αρχιτεκτονικής 

Επικοινωνία:
irenasak@auth.gr