Ιωαννίδης Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1976. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ) ενώ απέκτησε τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στη Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Αθήνα) με έμφαση στη Ψυχολογία του Χώρου. Είναι διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης Σουηδίας (PhD Doktorgrad, KTH) στις κριτικές σπουδές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μεταδιδακτορικός ερευνητής (Postdoc) του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Υποτροφία Αριστείας Επιτροπής Ερευνών για μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο της αρχιτεκτονικής στο μετα-ψηφιακό και νεο-αναλογικό περιβάλλον.

Από το 2001 έως το 2005 ζει, σπουδάζει και διδάσκει σε αρχιτεκτονικές σχολές των Σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φιλανδία, Σουηδία). Το 2006 επιστρέφει στην Ελλάδα για την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας. Παραμένει στην Αθήνα και ιδρύει το αρχιτεκτονικό μελετητικό γραφείο «ααικο αρχιτέκτονες» μαζί με τη σύζυγο του. Από το 2007 έως το 2008 είναι εντεταλμένος λέκτορας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών παράλληλα με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου και παραμένει λέκτορας αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού μέχρι το 2012. Το καλοκαίρι του 2012 επιστρέφει στη Σκανδιναβία όπου και διορίζεται μόνιμος διδάσκων στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σταβάνγκερ της Νορβηγίας. Το γραφείο εγγράφεται στο νορβηγικό μητρώο μελετητικών γραφείων και στο Νορβηγικό Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (NAL) και με έδρες το Σταβάνγκερ και το Όσλο μετονομάζεται σε «aaiko arkitekter». Αναλαμβάνει ιδιωτικά έργα με έμφαση στις ξύλινες κατασκευές αλλά και συμμετοχές σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τον Οκτώβριο του 2014 επιστρέφει για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα για να αναλάβει καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών συμμετείχε σε δυο ερευνητικά προγράμματα του ΑΠΘ ενώ η ερευνητική του δραστηριότητα μετά την αποφοίτηση συνεχίζεται με σύνταξη ερευνητικών προτάσεων και συμμετοχές σε διάφορα πανεπιστημιακά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ορίζεται εθνικός αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στη διαχειριστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος COST Action TU1306 (οργάνωση: European Cooperation in Science and Technology) με θέμα έρευνας: Προώθηση της γνώσης στη σχέση μεταξύ των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT) και των Δημόσιων Χώρων που υποστηρίζονται από στρατηγικές για τη βελτίωση της ελκυστικότητάς και της χρήσης τους – Κυβερνοπάρκα. Το πρόγραμμα με τη συμμετοχή ερευνητών από 22 ευρωπαϊκές χώρες διερευνά τις επιπτώσεις αυτής της σχέσης στις κοινωνικές, οικολογικές και αστικές διαστάσεις του σχεδιασμού δημόσιων χώρων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Προηγούμενες συμμετοχές αφορούν, ανάμεσα σε άλλες, το ερευνητικό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. με στόχο την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου Βαθέος Σάμου και του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, με στόχο την αναβάθμιση και διαμόρφωση του οικισμού του Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε μέλος -μετά από επιλογή- της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Board of Experts) για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Δημόσιου Χώρου 2014. Υπεύθυνος των Σκανδιναβικών Συμμετοχών (nominations) καθώς και για Ελλάδα και Κύπρο. Διοργανωτές: Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Βαρκελώνη, Deutsches Architekturmuseum (DAM), Φρανκφούρτη, Museum of Finnish Architecture (MFA), Ελσίνκι, Museum of Architecture and Design (MAO), Λιουμπλιάνα, The Architecture Foundation (AF), Λονδίνο, La Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Cité), Παρίσι, Architekturzentrum Wien (Az W), Βιέννη. Παλαιότερα, ορίστηκε επιστημονικός συνεργάτης και συνδιοργανωτής του 8ου διεθνούς θερινού σχολείου υπό την αιγίδα του IFHP στο Ελσίνκι (Φινλανδία) με αντικείμενο το πεδίο του σχεδιασμού αστικών μετώπων.

Από το 2001 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει το θεωρητικό του έργο σε διάφορα διεθνή επιστημονικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ έχει προσκληθεί σε δημόσιες συζητήσεις και διαλέξεις από εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα της Νορβηγίας, Δανίας και Φιλανδίας. Συμμετείχε σε ποικίλα συνέδρια, θερινά σχολεία και workshops σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα στο εξωτερικό με σημαντικότερα το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα σειράς σεμιναρίων για καθηγητές από επιλεγμένα νορβηγικά πανεπιστήμια πάνω στη Διδακτική της Επιστήμης και την Επίβλεψη Διδακτορικής Έρευνας (Σταβάνγκερ, Κρίστιανσαντ); τη συμμετοχή σε διευρυμένο διατμηματικό επιμορφωτικό σεμινάριο για μέλη ΔΕΠ νορβηγικών πανεπιστημίων που επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές (Σταβάνγκερ) πάνω στην Ηθική της Έρευνας; τη συμμετοχή σε ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα με σειρά παιδαγωγικών σεμιναρίων για καθηγητές πανεπιστημίων για τη χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης-επάρκειας (NyTi) στη Διδακτική της Επιστήμης (βάση Βρετανικών προτύπων); το σεμιναριακό μάθημα Φιλοσοφία της Επιστήμης από το Σκανδιναβικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας (NorFa) στη Ρίγα της Λετονίας με θέμα: Η σημερινή ερευνητική εκπαίδευση - Η αυριανή επιστημονική ποιότητα; και τη παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων διδακτορικού-μεταδιδακτορικού επιπέδου στα πλαίσια μεταπτυχιακής εκπαίδευσης με ειδικά θέματα Αρχιτεκτονικής, Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων. Τα σεμινάρια έλαβαν χώρα στη Σκανδιναβία– Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία (ΚΤΗ).

Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στην Architectural Association (AA), School of Architecture του Λονδίνου με καθηγητές 12 διαφορετικών σχολών αρχιτεκτονικής και σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΑ. Τέλος έχει αποτελέσει μέλος εξεταστικών επιτροπών σε αρχιτεκτονικές σχολές και συντονιστής ομιλιών ενώ από το 2009 διατελεί κριτής και μέλος επιτροπών ομιλιών διεθνών συνεδρίων με βασικότερα τα Διεθνή Συνέδρια Σχεδιαστικής Έρευνας (DRS και International Association of Societies of Design Research) που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σε εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα και στη Σκανδιναβία με επιλεγμένες συμμετοχές (shortlisted) από εθνικές επιτροπές. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Νορβηγικά και Δανικά.

s200_konstantinos_ioannidis(1)

Επίκουρος Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο:
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Επικοινωνία:
kioannidis@arch.auth.gr

τηλ.: 2310995516