Ανδρεάδου Τατιάνα

Βιογραφικό:
Γυμνασιακές σπουδές Αμερικανικό Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχ. Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ (1974)

M.Sc. in Architecture, Πανεπιστήμιο του Cincinnati, Η.Π.Α (1990) 

1975-1991, Βοηθός, Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και Βιομηχανικής Αισθητικής (ΕΑΕΧΒΑ, Καθηγητής Δημ. Φατούρος) και Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

1991, Λέκτωρ, Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 

1998, Επίκουρη Καθηγήτρια Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

2004, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ 

2009-2013 Διευθύντρια, Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. 

2013, Καθηγήτρια , Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.

Ως αρχιτέκτων από το 1974, έχει εκπονήσει διάφορα έργα σε ιδιωτικό γραφείο.

Μέλος του ΤΕΕ, του ΣΑΘ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης), του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σύλλογο; Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων), της  AEEA/ EAAE (European Association for Architectural Education), της IAPS (International Association for People-Environment Studies),της IASSP (International Association for the Semiotics of Space), του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος,  στο παρελθόν της Semiotic Society of America  κ.α. 

Αρχιτεκτονικό Έργο
Αρχιτέκτων του έργου σε 96 έργα. Τα 33 από αυτά έχουν δημοσιευθεί ή έχουν λάβει κάποια διάκριση.

Δημοσιεύσεις
63 δημοσιεύσεις σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων κ.α.

Δύο βιβλία, (στο ένα συν-επιμέλεια) και  Master’s Thesis διατριβή 175 σελίδων. 

Εκθέσεις
Έχει συμμετάσχει σε 10 εκθέσεις έργων με επιλογή,  με 27 έργα.

Διδασκαλία
Έχει διδάξει και διδάσκει διάφορα μαθήματα από το 1975, κυρίως εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μερικά από τα θέματα των φοιτητών των εργαστηρίων που διδάσκει έχουν δημοσιευθεί ή εκτεθεί σε εκθέσεις. Έχει επίσης επιβλέψει και επιβλέπει μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών, μερικές από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί ή εκτεθεί σε εκθέσεις.

Υπεύθυνη για 7 προγράμματα Erasmus, ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στο πλαίσιο αυτό σε ξένα πανεπιστήμια και σε δύο εντατικά ευρωπαϊκά workshops, το ένα εκ των οποίων οργάνωσε (2007). Το 1991 οργάνωσε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Cincinnati , με τον καθηγητή John Hancock και 16 αμερικανούς φοιτητές. Τα θέματα των φοιτητών εκτέθηκαν κατά το Διεθνές Συνέδριο IAPS 1992, στην Χαλκιδική.

Ερευνητικό Έργο
Ήταν επιστημονικά υπεύθυνη για 11 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από διάφορους φορείς. Όλα έχουν ολοκληρωθεί. Τα αποτελέσματα από τα περισσότερα έχουν δημοσιευθεί.  Συμμετείχε επίσης σε άλλα 5 ερευνητικά προγράμματα.

Άλλες δραστηριότητες
Μέλος της οργανωτικής επιτροπής αρκετών συνεδρίων και εκθέσεων , μεταξύ αυτών το 12ο Διεθνές Συνέδριο IAPS 1992, η 3η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου του ΣΑΘ, η 4η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου του ΣΑΘ κ.α. 

Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας  του ΤΕΕ , και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, όπως στην ΜΕ ΕΟΚ και Διεθνών Σχέσεων, στην ΜΕ για την αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (1994-1997), στην ΜΕ Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (1998-2000). Μέλος (αναπληρωματικό) του ΣΧΟΠ (Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος) του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, εκ μέρους του ΤΕΕ Τ.Κ.Μ (1998-2000). 

Προσκεκλημένη ομιλήτρια σε αρκετές εκδηλώσεις. 

Συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο ΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή κ. Μασσαλά, για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών και τη λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (το οποίο δεν υλοποιήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης). 

2009-2013 Διευθύντρια, Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  και Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. 

 

Ομότιμη Καθηγήτρια

(συνταξιοδοτήθηκε 31-08-2016)

Γνωστικό Αντικείμενο:
«Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός-Τόπος και Κτισμένο Περιβάλλον»

Άλλα γνωστικά αντικείμενα που προκύπτουν από τα βιογραφικά σημειώματα, ενδιαφέροντα:  κ.λ.π.Οικιστική και Πολιτιστική Κληρονομιά, Κτισμένο Περιβάλλον και Τοπίο, Αρχιτεκτονική Τοπίου , Σχεδιασμός στο Όριο Στεριάς με Θάλασσα, Σχεδιασμός σε οικιστική ενότητα ή σε φυσικό τοπίο προστατευόμενο ή  με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αειφόρος ανάπτυξη κ.α. 

Επικοινωνία:
andkal@arch.auth.gr

Scroll to top