3 Workshops για το Agora Project (2013-14)

 

Agora

3 Workshops γιατο Agora Project (2013-14)

ToAgoraProject που συντονίζει η ESADMM (Écolesupérieured’artetdedesigndeMarseille-Méditerranée) απέβλεπε στο σχεδιασμό μιας κατασκευής ως χώρου διαλόγου και δημόσιων ανταλλαγών, ένα είδος σύγχρονης Αγοράς ή πλατείας σε ένα αστικό δημόσιο κτίριο. Η Αγορά στην καταγωγή της σχετίζεται με την ελληνική πόλη, της οποίας αποτελούσε εμβληματικό χώρο, μια πλατεία τοποθετημένη σε ένα σταυροδρόμι του αστικού δικτύου… Μετά τις πλατείες του Μεσαίωνα, η πλατεία στην οποία γίνονται οι πανηγύρεις και οι αγορές είναι ο προνομιούχος τόπος της κοινοτικής διακυβέρνησης. Στην Αναγέννηση γύρω από την πλατεία παρατίθενται τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια. Κατά τον 18ο αιώνα, η πλατεία συνδέεται συστηματικά με το δημαρχείο. Όπως βλέπουμε αυτές οι έννοιες της Αγοράς και της πλατείας συνδέονται ιστορικά στο δημόσιο χώρο ως χώροι δημοκρατικής δημόσιας συζήτησης . Τι συμβαίνει σήμερα με αυτόν το χώρο?

Η ESADMM, στη συνέχεια μιας αναζήτησης που έγινε σε συνεργασία με τη VillaMéditerrannée (Centreinternationalpourledialogueetles échangesenMéditerranée), θέλησε να συνεργαστεί με 4 άλλες σχολές αρχιτεκτονικής και designτης Μεσογειακής λεκάνης: Το MaltepeuniversityofArchitectureτης Κωνσταντινούπολης, τη Bezalelacademyofartanddesignτης Ιερουσαλήμ, το luniversità Iuav (architecture, artsetdesign) της Βενετίας και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, για ένα φιλόδοξο σχέδιο, αποδοτικό και μεσογειακό που να επενδύει στην καινοτομία, τη νεότητα, τις ανταλλαγές. Οι φοιτητές βρήκαν τη θέση τους σε αυτήν την προσπάθεια ως σχεδιαστές εν τω γίγνεσθαι, σε ένα κόσμο όπου το συλλογικό ξαναγίνεται ένας τόπος ανάλυσης και αρχή για να τεθεί σε δοκιμασία η πράξη.

Η κατασκευή νομάς, που σχεδιάστηκε σε τρία διαδοχικά Workshops (Mασσαλία, Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ) μέσα στο 2013-14, ώστε να είναι εξελισσόμενη, διαδραστική, λυόμενη, μεταφερόμενη και αυτόνομη περιλαμβάνει 90 περίπου m2 και επιτρέπει μικρές συνευρέσεις αλλά και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις 30-40 προσώπων που συνδιαλέγονται, ανταλλάσουν απόψεις, σκέφτονται και συζητούν…

Μέσα στο 2014, θα οργανωθεί η έκθεση των σχεδίων της Aγοράς σε κάθε πόλη των σχολών που συμμετείχαν. Στην Έκθεση θα παρουσιάζεται τόσο το αποτέλεσμα των Workshopsόσο και η διαδικασία παραγωγής του Project.

Hπαραγωγή της κατασκευής θα γίνει στο 4ο τρίμηνο του 2014 για να εγκατασταθεί στο κτίριο της VillaMéditerranéeπου σχεδίασε το StefanoBoeriStudioστη Μασσαλία. Στη συνέχεια η κατασκευή θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις σύμφωνα με πρόγραμμα που θα συντάξει η VillaMéditerranée.

Από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο AGORAPROJECTσυμμετείχαν οι καθηγητές: Τίτη Παπαδοπούλου και Γιώργος Παπακώστας και οι φοιτήτριες: Γελδίμη Μαίρη, Καραογλανιάν Αναΐτ, Κύρου Μαρία, Μουρελάτου Λάουρα, Πούλιου Ήρα και Τόπη Σοφία.

AGORA1

Scroll to top