Διάλεξη Αριστείδη Ρωμανού_8 Μαρτίου 2016

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ρωμανού με τίτλο:

Ουτοπία και ανοιχτή κοινωνία

Η διάλεξη θα γίνει τη Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301.

H διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα διαλέξεων του μαθήματος του Τμήματος

08TH14  Αρχιτεκτονική και Αποτυχία: Μυθιστορηματικοί Χώροι.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Αριστείδης Ρωμανός είναι αρχιτέκτων  και πολεοδόμος με πλούσιο μελετητικό και συγγραφικό έργο. Έχει διδάξει στην Architectural Association και στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δείτε το συνημμένο cv.

Αριστείδης Ρωμανος_σύντομο CV

Model

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η θεματική της διάλεξης

  • Περιληπτική εισαγωγή στην Ουτοπική Γραμματεία. Αναφορά στο έργο των Thomas More, Πλάτωνα και επιλεγμένων μεταγενέστερων Ουτοπιστών συγγραφέων.
  • Αίτια και αφορμές της εμπλοκής του ομιλητή με το θέμα
  • Περιγραφή του ιστορήματος “Tlön, Journey to a Utopian Civilisation”. ( Το 2014, μια διασκευή της ιστορίας της Tlon, έλαβε Πρώτο Βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Utopia and Happiness» της UIA).                                                                                                                      Το βιβλίο αφορά το «Χειρόγραφο του Ladislas», ημερολόγιο  Λιθουανού εξερευνητή που, το 14ο  αιώνα, ανακάλυψε σημάδια του εξαφανισμένου πολιτισμού της Tlön. Το χειρόγραφο παρέμεινε σε αφάνεια ως τα μέσα του 19ου αιώνα, ώσπου το ανακάλυψε ο Caspar Amorson, σκανδιναβός πολεοδόμος. Στο βιβλίο δίνεται έμφαση στην ιστορία, τη φιλοσοφία και στον τρόπο που οι πολιτισμικές αξίες της  Tlön (ειρηνική συνύπαρξη, ανοχή, σεβασμός της ετερότητας) εκφράστηκαν στην αρχιτεκτονική και στην πολεοδομία.
  • Σχέση  Ουτοπίας και Ανοιχτής Κοινωνίας σήμερα, όταν οι αξίες της δεύτερης δοκιμάζονται.
Scroll to top