Τρίτη 21 Απριλίου 2015 διάλεξη του ομότιμου καθηγητή Νικολάου Κ. Μουτσόπουλου

ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Στα βήματα των Ελλήνων.

Διαβαίνοντας τον Μικρασιατικό χώρο, από τα παράλια του Αιγαίου μέχρι τον Καύκασο και τον ευρύτερο συριακό χώρο, μέχρι την έρημο της Ιορδανίας, ο στοχαστικός περιηγητής όπου συναντά κολώνες και κιονόκρανα· εκεί ο ελληνισμός.

Μέχρι τα πέρατα της Ασίας, μέχρι τον Ινδό και τη γή της Κανδαχάρης εκεί που άνθισε δειλά το πρώτο χαμόγελο στα αγάλματα του Βούδα· εκεί ο ελληνισμός.

Όλη η καθ’ ημάς Ανατολή είναι γεμάτη με αρχαία Ελληνικά θέατρα στα οποία ο Ελληνόφωνος πληθυσμός παρακολουθούσε τα δράματα της αρχαιότητας που διδάσκονταν, μέχρι την μυστική ναβαταΐκή πρωτεύουσα, την Πέτρα, σε ελληνική γλώσσα.

Είναι ενδιαφέρουσα η ανίχνευση δρόμων για την κατανόηση της καταγωγής του γένους των Ελλήνων με επικέντρωση στην έρευνα των πανάρχαιων δρωμένων που επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας στις διάφορες «λαογραφικές» εκδηλώσεις τις μισοκαλυπτόμενες από έναν επίπαγο θρησκευτικών εθίμων, όπως τα Αναστενάρια, (οι πυροβασίες) πιθανότατά κληρονομημένα από το θρακικό υπόστρωμα του Ιλλυρικού. Κάπου εκεί, στα παγανιστικά δρώμενα που έχουν επιβιώσει, ιχνηλατούμε τις προελληνικές ρίζες των Γραικών, των Ελλήνων, των Ρωμιών του Ιλλυρικού και της καθ’ ημάς Ανατολής.

Νικόλαος Κ. Μουτσόπουλος

Ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Νικόλαος Μουτσόπουλος του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Διδακτορικό δίπλωμα έλαβε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. Είναι διπλωματούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., όπου και δίδαξε κατ’ ανάθεση το μάθημα της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Το 1958 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης. Έχει γράψει σχετικές μελέτες και έχει διοργανώσει και μετάσχει σε πολλά διεθνή και τοπικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει διενεργήσει ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ασχολείται με τη μελέτη και την καταγραφή των οχυρών οικισμών και κάστρων του βορειοελλαδικού χώρου και με θέματα συγκριτικής μορφολογίας. Έχει εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στην Ιερά Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του καθολικού και του Συνοδικού του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Διετέλεσε πρόεδρος σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συμβούλια. Έχει εργασθεί ως υπεύθυνος στην αναστήλωση του Παναγίου Τάφου. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως και της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, καθώς και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

πηγή βιογραφικού σημειώματος: υπηρεσία του εθνικού κέντρου βιβλίου [ www.biblionet.gr ]

ανάγκη αυτογνωσίας _ νικόλαος μουτσόπουλος 21.04.2015

ανάγκη αυτογνωσίας _ νικόλαος μουτσόπουλος 21.04.2015

Scroll to top