ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ~ Δωρεάν Συμμετοχή σε Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με το Στρατή Χαβιαρά και τη Μάρτυ Λάμπρου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗ ΧΑΒΙΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΙΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015, 10.00 Π.Μ.,
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., προσφέρει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση εργαστήριο δημιουργικής γραφής, με συντονιστές τους συγγραφείς Στρατή Χαβιαρά και Μάρτυ Λάμπρου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέες και νέους έως 25 ετών* οι οποίοι συνδυάζουν δημιουργική φαντασία με εκφραστικές ικανότητες και επιθυμούν να καλλιεργήσουν την πεζογραφία ή την ποίηση. Οι συντονιστές θα πραγματευθούν θέματα της σύγχρονης ποίησης και πεζογραφίας. Με αφορμή επιλεγμένα δείγματα γραφής των συμμετεχόντων, θα αναλύσουν σε βάθος όψεις του πεζού λόγου (μυθιστόρημα και μικρή φόρμα), όπως θεματικές εμμονές, δομή, αφηγηματική φωνή, ανάπτυξη χαρακτήρων και χρήση γλώσσας.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Ναύπλιο (Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος) και θα περιλάβει συνολικά πέντε τρίωρες συναντήσεις κάθε Σάββατο 10.00 π.μ. – 1.00 μ.μ., ξεκινώντας στις 24 Οκτωβρίου. Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων οι οποίοι θα επιλεγούν από τους συντονιστές θα είναι δεκαπέντε.

Τρόπος υποβολής αιτήσεων: Οι ενδιαφερόμενες/-οι νέες/-οι  καλούνται να προωθήσουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση matina.goga@chs.harvard.edu έως και τις 17 Οκτωβρίου, με θέμα: «Συμμετοχή στη σειρά συναντήσεων του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής»**, όπου θα καταθέσουν σύντομο βιογραφικό και ένα δείγμα γραφής τους μεγίστης εκτάσεως τριών σελίδων, πληκτρολογημένων με 1.5 διαστήματα.

*Θα ακολουθήσει αργότερα ανακοίνωση για επόμενο εργαστήριο για ενδιαφερομένους άνω των 25 ετών.
**Το εργαστήριο προσφέρεται χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεσθε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και να επικοινωνείτε με τη Ματίνα Γκόγκα, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του ΚΕΣ, στους αριθμούς τηλεφώνου 2752047030 και 2752047040.

*Συνημμένως τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συντονιστών:

Ο Στρατής Χαβιαράς γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Κίο Αργολίδας όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από τα δώδεκά του και για τα επόμενα είκοσι χρόνια εργάστηκε οικοδόμος στη Αθήνα ή στην επαρχία, σε έργα όπως η αναστήλωση της Στοάς του Αττάλου, το αρδευτικό φράγμα και η σήραγγα εκτροπής, και το υδροηλεκτρικό φράγμα του Αχελώου. Στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν τέσσερις συλλογές ποιημάτων του.
Το 1967 μετανάστευσε στην Αμερική, σπούδασε ιστορία και λογοτεχνία, δημιουργική γραφή και μετάφραση στο Κολέγιο Goddard και εργάστηκε σε διάφορες υπαλληλικές θέσεις στις βιβλιοθήκες του Harvard ως το 1974, όταν διορίστηκε στο ίδιο πανεπιστήμιο ως διευθυντής της αίθουσας σύγχρονης ποίησης Woodberry και της βιβλιοθήκης Farnsworth. Από το 1985 ως το 2008 δίδαξε τη συγγραφή μυθιστορήματος στο θερινό πρόγραμμα του Harvard. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και δύο στα αγγλικά. Τα μυθιστορήματά του Όταν τραγουδούσαν τα δέντρα, Τα ηρωικά χρόνια, και Πορφυρό και μαύρο νήμα, γραμμένα στα αγγλικά, κυκλοφόρησαν στον αγγλόφωνο κόσμο και σε μετάφραση σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το νέο του μυθιστόρημα του στα ελληνικά, Άχνα, εκδόθηκε το 2014. Στην Αμερική ο Στρατής Χαβιαράς ίδρυσε και διηύθυνε την έκδοση του περιοδικού ποίησης Arion’s Dolphin και το λογοτεχνικό περιοδικό Harvard Review. Από το 2002 ως το 2006 δίδαξε τη συγγραφική τέχνη (μυθιστόρημα) στο ΕΚΕΜΕΛ και από το 2006 ως το 2009 δίδαξε και συντόνισε τα εργαστήρια τέχνης του λόγου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στην Αθήνα. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Αμερικανών Συγγραφέων και της
Εταιρίας Ελλήνων Συγγραφέων.

Η Μάρτυ Λάμπρου γεννήθηκε στη Λιβαδειά και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε παιδαγωγική, μουσικοκινητική και κουκλοθέατρο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει εκδώσει τη νουβέλα Το κόκκινο κουτί (Λ. Χρηστάκης, 1997), τη συλλογή διηγημάτων Κόπιτσες (Εκδόσεις Οσελότος, 2010, Βραχεία λίστα βραβείων του περιοδικού Διαβάζω, 2010) και το μυθιστόρημα Με λυμένο χειρόφρενο, με το οποίο απέσπασε το Βραβείο Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το καλύτερο μυθιστόρημα του 2014.Το διήγημά της “Θήβα, Βάγια, Αλίαρτος” δημοσιεύτηκε σε ανθολογία των εκδόσεων Καστανιώτη, και το διήγημα “Κόπιτσες” διακρίθηκε στον διαγωνισμό του περιοδικού Πλανόδιον, στο οποίο και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010. Μέχρι το 2008 διατήρησε το βιβλιοπωλείο ‘Κουρδιστό πορτοκάλι’ στον Βύρωνα.

============================================================
Copyright © 2015 Center for Hellenic Studies in Greece, Harvard University, All rights reserved.

Our mailing address is:
Center for Hellenic Studies in Greece, Harvard University
Philhellene Square & King Otto Street
Nafplion, Argolis 21100
Greece

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΏΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Πληροφορίες: Ι. Κορπίδου
Τηλ: 2310 994168
email: dps@auth.gr

Scroll to top