ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΝΗΜΗΣ Προσεγγίζοντας χωρικά το θέμα των Κοινών Ιερών Τόπων

 

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης Κοινοί Ιεροί Τόποι το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνεται η παρουσίαση μίας σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης δύο φοιτητριών αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας με τίτλο Θεματική Προβλήτα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης_Αναδρομές στη Θεσσαλονίκη των τριών θρησκειών, τον Ιούνιο του 2017.
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι και το αίσθημα αυτό είναι παρόν μέσω του παρελθόντος της αλλά και των σημερινών της συνθηκών. Ο άνθρωπος στις μετακινήσεις του έχει την ανάγκη να εγκαθιδρύσει την κουλτούρα, τα λατρευτικά του πιστεύω και τις συνήθειες του στο νέο του τόπο. Η Θεσσαλονίκη βιώθηκε και από τους τρεις κύριους μονοθεϊστικούς θρησκευτικούς πολιτισμούς με αποτέλεσμα η σημερινή της εικόνα να έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ιστορικά όσο και αρχιτεκτονικά.
Το έργο αυτό τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη και το θεωρητικό του υπόβαθρο βασίζεται στο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης, την ανάμειξη των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που βιώθηκαν στον τόπο αυτό. Η αρχιτεκτονική πρόθεση είναι να παρουσιασθεί ο σχεδιασμός και οι ποιότητες που θα μπορούσε να έχει ένας χώρος που θα στεγάσει το πνεύμα και την κουλτούρα των τριών αυτών κοινωνικών-θρησκευτικών ομάδων. Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν στη δημιουργία ενός “επεισοδίου” στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, σχεδιάζοντας μία προβλήτα που καταλήγει σε ένα εκθεσιακό χώρο για θεματικές (σχετικά με τις τρεις θρησκείες) δράσεις.
Η έννοια του κοινού τόπου είναι μία θεωρητική ανησυχία και στην αρχιτεκτονική και η σύνδεση της θρησκείας με το χώρο είναι το θέμα που αυτή η παρουσίαση θέλει να θίξει, μέσα από μία αρχιτεκτονική πρόταση.Τίθεται ,λοιπόν, το ερώτημα πως μοιάζει ο χώρος που θα στέγαζε τους τρεις αυτούς κόσμους ;

Ομάδα αρχιτεκτόνων :
Ευαγγελία Μπέλλου _ τελειόφοιτη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ
Τσονωνά Θεώνη_απόφοιτη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ
Υπεύθυνη καθηγήτρια : Αλκμήνη Πάκα

είσοδος ελεύθερη

 

 

Scroll to top