Γιώργος Παπακώστας 1949-2016

Αν η απώλεια είναι αντίστοιχη με την προσφορά, τότε το κενό που προκύπτει με το θάνατο του συνάδελφου και φίλου Γιώργου Παπακώστα είναι μεγάλο. Είναι δυσαναπλήρωτο καθώς, Γιώργο, ήσουν όχι μόνο ένας δάσκαλος της αρχιτεκτονικής, αλλά και πνευματικός αρχηγός, ένας από τους καθοδηγητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Αυτό δεν απαιτεί  απλά να εξασκείς με επιτυχία τα θεσμικά σου καθήκοντα ως καθηγητής, ως εκλεγμένος δυο φορές πρόεδρος του Τμήματος, ως διευθυντής σήμερα του Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, ως μέλος πολλών  επιτροπών στο ΑΠΘ. Εσύ Γιώργο προερχόσουν από το Τμήμα ήσουν ένας από τους απόφοιτους της ηρωικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής φάσης, της γενιάς της μεταπολίτευσης και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των ελαφρών κατασκευών στη Στουτγάρδη επανήλθες στο Τμήμα ως διδάσκων και σταδιακά, μέσα στο νέο δημοκρατικό πλαίσιο  της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έγινες καθηγητής, συμμετείχες σε όλες τις κρίσιμες εξελίξεις της σχολής μας και εκλέχτηκες σε σημαντικές θέσεις.

Δεν έδινες μαθήματα μόνο στο Πανεπιστήμιο. Ήσουν ένας από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες  της Θεσσαλονίκης και της χώρας με σημαντικές μελέτες και υλοποιήσεις. Έδινες με τη δημόσια παρουσία και τις παρεμβάσεις σου το στίγμα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που τόσο έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Εκ μέρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, που τόσο αγάπησες και που συνέβαλες στην εδραίωση και στην απήχηση του, σε αποχαιρετώ και απευθύνω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους ανθρώπους που ήταν κοντά σου.

 

Νίκος Καλογήρου

Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ

 

 

Scroll to top