«ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ: έκθεση των αποτελεσμάτων μίας διεθνούς συνεργασίας του τμ. Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ

Στις 23 Νοεμβρίου, στις 19.00 στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία» που διοργανώνεται από το περιοδικό Κτίριο, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών εγκαινιάζεται η έκθεση της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης «Αποκαλύψεις-Revelations».

Η εγκατάσταση είναι ένα πρωτότυπο έργο, προϊόν του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευής “ΑΑ Visiting School Thessaloniki”, που διοργανώθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ σε συνεργασία με την ιστορική Σχολή της Architectural Association του Λονδίνου.

Το πρόγραμμα των διαρκώς αναπτυσσόμενων ‘AA Visiting School’ υλοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία και μεταφέρει μία κατεξοχήν κοσμοπολίτικη παιδαγωγική προσέγγιση. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης το θέμα ήταν οι «Αποκαλύψεις-Revelations» μία πειραματική αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική εγκατάσταση, αποτέλεσμα ενός εντατικού εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ψηφιακής κατασκευής, στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές αρχιτεκτονικής αλλά και διπλωματούχοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στους χώρους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Εργαστηρίου Ψηφιακού Σχεδιασμού και Κατασκευής και του εξοπλισμού που αυτό διαθέτει. Η ολοκληρωμένη εγκατάσταση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψή της από το ευρύτερο κοινό.

Το εντατικό εργαστήριο εστίασε την επιστημονική του προσέγγιση στην αξιοποίηση συγχρόνων μεθόδων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, διαδραστικών χωρικών συστημάτων και ψηφιακών κατασκευών, μέσα από μια σειρά παραμετρικών μορφολογικών και χωρικών χειρισμών. Συγκεκριμένα μελετήθηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε 10 ημέρες και σε πραγματική κλίμακα μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική εκθεσιακή εγκατάσταση. Η διαδικασία σχεδιασμού αμφισβήτησε τα όρια και διερεύνησε τις συγκλίσεις ανάμεσα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την τέχνη και τη σύγχρονη ψηφιακή κατασκευή. Ενσωματώθηκαν πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία αναδεικνύοντας μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων του σύγχρονου σχετικού προβληματισμού. Η υλοποίηση της εγκατάστασης έγινε αξιοποιώντας μία συμμετοχική διαδικασία με διαδοχικές συγκριτικές προσεγγίσεις και πολλαπλούς εναλλακτικούς πειραματισμούς που απέδωσαν μία σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ενδιάμεσα σκίτσα, σχέδια και μακέτες. Αυτά παρουσιάζονται επίσης στο Τελλόγλειο.

Η τελική πρωτότυπη εγκατάσταση στηρίζεται σε δομικό σκελετό συνθετικού ξύλου (MDF) που αποτελείται από 123 τεμάχια που σχεδιάστηκαν ψηφιακά και κατασκευάστηκαν με κόφτη laser και επεξεργασία CNC στο Εργαστήριο Ψηφιακού Σχεδιασμού και Κατασκευής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Τα τεμάχια συντέθηκαν σε επιμέρους κύτταρα και επενδύθηκαν με «επιδερμίδα» από ύφασμα που συνδέθηκε σε πολλαπλά σημεία. Μικροελεγκτές Arduinο, που συναρμολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες, επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεξάρτητων διαδραστικών διαδικασιών εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα κίνησης των επιφανειών της κατασκευής σε επιλεγμένα σημεία. Πέρα από τους διαδραστικούς κινητικούς μηχανισμούς, η εγκατάσταση ενσωματώνει ψηφιακές προβολές οπτικού υλικού που προκύπτουν από διερευνήσεις του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης. Έτσι δημιουργούνται σχέσεις συμμετοχής και διαντίδρασης με τους επισκέπτες που προκύπτουν από ελεγχόμενες μεταβολές και προσαρμογές επιφανειών της σε πραγματικό χρόνο.

Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος ‘AA Visiting School Thessaloniki’ πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία διαλέξεις διακεκριμένων αρχιτεκτόνων από το διεθνή χώρο, του Joris Pauwels εκπροσωπώντας το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects και του Dr. Marjan Colletti, καθηγητή στη Bartlett School of Architecture, UCL του Λονδίνου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Innsbruck.

Γενικός διευθυντής του προγράμματος ‘AA Visiting Schools’ είναι ο Christopher Pierce και διευθυντής του ‘AA Visiting School Thessaloniki’ είναι ο Αλέξανδρος Καλλέγιας. Συντονιστές του προγράμματος ‘AA Visiting School Thessaloniki’ από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν ο Νίκος Καλογήρου, ο Αναστάσιος Τέλλιος και ο Σταύρος Βεργόπουλος.

Πληροφορίες: καθηγητής Νίκος Καλογήρου, τηλ. 6944147598

IMG_3936

IMG_1081

IMG_1051

 

Scroll to top