Διάλεξη Alberto Ferlenga & εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: Πόλη και μνήμη ως εργαλεία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ σας προσκαλεί στη διάλεξη του αρχιτέκτονα

Alberto Ferlenga

με τίτλο:

Η επίκαιρη χρησιμότητα του έργου του Δημήτρη Πικιώνη

Η διάλεξη θα γίνει την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Την ίδια μέρα (Δευτέρα 14/5/2018), στις 20:30, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο:

Πόλη και μνήμη ως εργαλεία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Filippo Orsini και ο Νίκος Σκουτέλης.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται απο το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και απο το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου 2018.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Αλμπέρτο Φερλέγκα γεννήθηκε στο Castiglione delle Stiviere της Ιταλίας, το 1954. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μιλάνο το 1980. Από το 1981 μέχρι το 1991, ήταν εκδότης του περιοδικού Lotus International και από το 1993 μέχρι το 2011, του περιοδικού Casabella. Η πρότασή του για την πόλη του  Este κέρδισε το 1985 το βραβείο Leone di Pietra στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με επιμελητή, εκείνη τη χρονιά, τον Aldo Rossi. Ο Φερλέγκα άρχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα στη Πολυτεχνείο του Μιλάνο, δίδαξε από το 1988 μέχρι το 1999 στο Πανεπιστήμιο Federico II της Νάπολης, ενώ, από το 2009 μέχρι σήμερα, διευθύνει το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Πριν από 15 χρόνια, ίδρυσε το Villard Seminar, ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση νέων αρχιτεκτόνων μέσω ταξιδιών και συναντήσεων σε πόλεις και πανεπιστήμια  της Ιταλίας. Τα σεμινάρια αυτά οδήγησαν στη δημιουργία  του Villard de Honnecourt International PhD που διανύει σήμερα τον τέταρτο κύκλο του.
Ο Φερλέγκα έχει γράψει πολλά βιβλία, αναμεσά τους: Africa, guida alle città romane del Nord Africa (Αφρική, Οδηγός των Ρωμαϊκών Πόλεων της Βόρειας Αφρικής), εκδόσεις Edizioni Clup; στη σειρά μονογραφιών των εκδόσεων Electa, τους τίτλους για τον Aldo Rossi, Dimitri Pikionis, Hans van Der Laan και Joze Plecnik; και το μικρό βιβλίο Le strade di Pikionis (Οι δρόμοι του Πκιώνη), των εκδόσεων Lettera 22.
Έχει γράψει μαζί με τον M. Biraghi, το τρίτομο έργο Architecture del Novecento (Η Αρχιτεκτονική του 20ου Αιώνα), εκδόσεις Einaudi. Προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έχει επίσης διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά. Το 2012 ήταν επιμελητής της έκθεσης L’architettura del mondo στην  Triennale di Milano, όπου διευθύνει από το 2013, τον τομέα ‘Architecture and the Land’. Το 2015 εκλέχθηκε πρύτανης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.