Διάλεξη του Γιάννη Επαμεινώνδα Τρίτη 22/5/2018

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του αρχιτέκτονα, διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ

Γιάννη Επαμεινώνδα

με τίτλο

Τα πρώτα φωτογραφικά πανοράματα της Θεσσαλονίκης:
ερμηνείες, παρερμηνείες και ανατροπές

Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα 19:00 στην αίθουσα 301 του Τμήματος.

Η θεματική της διάλεξης

Η σύγκριση των δύο παλαιότερων, μέχρι στιγμής, φωτογραφιών της Θεσσαλονίκης, των πανοραμάτων Σέκεϋ [Székely] (του 1863, από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και «Σέυς» [“Seyce”] (του 1873, από το αρχείο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ) –που ήρθαν στο φως μόλις πρόσφατα– αποκαλύπτει πράγματα που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζαμε από τις γραπτές πηγές και άλλα που παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για σημεία της πόλης που αγνοούσαμε ή ερμηνεύαμε με λάθος τρόπο. Η φωτογραφία, ως “αντικειμενικό” μέσο καταγραφής φαίνεται πως λεει πάντα την αλήθεια – ή μήπως όχι; Σε μεγάλο βαθμό, ο κίνδυνος κρύβεται στην ερμηνεία των φωτογραφιών, που μπορεί ενίοτε να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Το θαλάσσιο τείχος, η κατεδάφισή του και η πρόσφατα ανακαλυφθείσα φωτογραφία των Ουγγρικών Αρχείων. Η Χρυσή Πύλη, το πρόπυλο των Δώδεκα Αποστόλων, οι οικίες Άμποτ και Αλλατίνι στον Φραγκομαχαλά, η παλιά Καραντίνα και το πρώτο Τελωνείο, η πλατεία Αποβάθρας. Αλλά και ο βυζαντινός πύργος στο φρούριο του Λευκού Πύργου, οι Μαγεμένες και, πιθανόν, η “άφαντη” μονή της αγίας Ματρώνας.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

­­Ο Γιάννης Επαμεινώνδας γεννήθηκε το 1960 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το 2010 ανέλαβε τη διεύθυνση του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του  Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Επιμελήθηκε ιστορικές εκθέσεις. Μεταξύ αυτών: Η Δύση της Ανατολής (οθωμανικές καρποστάλ της Συλλογής Άγγελου Παπαϊωάννου) και Θεσσαλονίκη 1863-1873 (για τις τρεις παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και τους χάρτες των Ανατολικών Σιδηροδρόμων), εκθέσεις για τις οποίες συνέγραψε τα αντίστοιχα βιβλία, το πρώτο με τον Ιωάννη Στεφανίδη και το δεύτερο με την Αλέκα Γερόλυμπου. Πιο πρόσφατη, η έκθεση Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσσαλονίκη 1870-1917 (για την ιστορία της πόλης πριν από τη Μεγάλη Πυρκαγιά). Φοιτά στο μεταπτυχιακό του Ιστορικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.